2024.1.5 12:44
Olvasási idő 0:52
Krajnyák Petra

100 éves korában meghalt Glynis Johns, a Mary Poppins sztárja

KULTÚRA FILMEK MUSICAL POPKULTÚRA

2023 októberében ünnepelte 100. születésnapját.

Glynis Johns, brit színésznő csütörtökön meghalt Los Angelesben, erősítette meg menedzsere a BBC-nek. Mitch Clem közleményében úgy fogalmazott, nemcsak a színésznőt, hanem Hollywood aranykorát is gyászolja a világ. 

A 100 éves korában meghalt színésznő több mint 60 évet felölelő karrierje során több tucat filmben és színházi darabban is remekelt. Johns leghíresebb alakítását Julie Andrews oldalán nyújtotta szüfrazsett anyukaként az 1964-es Disney-klasszikusban, a Mary Poppinsban, amely öt Oscar-díjat nyert.

„Glynis intelligenciával, szellemességgel és az előadás iránti szeretettel töltötte az életét, és milliók életére volt hatással.“

– mondta Clem.

A színésznőnek 1973-ban ítélték oda a Tony-díjat az A Little Night Music című Broadway-musicalben Desiree Armfeldt-ként nyújtott alakításáért. Stephen Sondheim kifejezetten Johns számára írta a Send In The Clowns című dalt, azonban az 1977-es filmváltozatban Elizabeth Taylor kapta meg a szerepet.

„Mindig mondtam, hogy a Send In The Clowns volt a legjobb ajándék, amit valaha kaptam.“

– mondta az AP hírügynökségnek.

Johns 1923. október 5-én született Dél-Afrikában, ugyanis walesi színész szülei éppen ott léptek fel. Első nagy filmszerepét 1948-ban kapta a Miranda-ban, később Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában az 1960-as The Sundowners című filmben nyújtott alakításáért. Utolsó színészi munkáit a Sandra Bullock főszereplésével készült, 1995-ös Aludj csak, majd én álmodom, és az 1999-es Szupersztár című filmekben kapta.

Utolsó éveit egy hollywoodi idősek otthonában töltötte, ahol békésen halt meg, mondta menedzsere a BBC Newsnak.