2024.1.5 15:53
Olvasási idő 2:22
Kremmer Magdi

Olyan szörnyű lenne delulunak lenni? – Ezért nem érdemes a realitások talaján maradnia a Z generációnak

Olyan szörnyű lenne delulunak lenni? – Ezért nem érdemes a realitások talaján maradnia a Z generációnak
Forrás Legally Blonde (2001) - Metro-Goldwyn-Mayer
ÉLETMÓD ÁLMODOZÁS DELULU

Először szitokszóként használták, most már büszkén vállalják a fiatalok, hogy bizony ők is 'deluluk'. A Z generáció nem akar a realitás talaján maradni és még a pszichológus is azt állítja: jót tesz, ha merünk álmodozni.

„A pincér tegnap rám mosolygott, szóval biztos szerelmes belém.”

 

„Feladtam egy lottót, szóval kövi hónapban már Baliról írok.”

 

„Nem számít, hogy épp nincs munkám, mert hamarosan megtalálom az álommelóm.”

Ha neked is szoktak ilyen vagy ehhez hasonló gondolataid lenni, akkor könnyen lehet, hogy te is 'delulu' vagy.

@lolfunnyjokebro on jibs #delulu#delusional#relatable#girls#lifeguard#kid#satire#comedy#trend#trending#silly♬ original sound - $

7 évesen azt hittem, hogy a 17 éves vízimentő szerelmes belém, mert látta a víz alatti kézen állásomat. Na ez a delulu!

A 'delulu' a delusional szó rövidített változata, amire a magyarban nincs megfelelő kifejezésünk, de olyan emberre utal, akinek téveszméi, tévképzetei vannak, nem tudja megkülönböztetni a valóságot és a saját képzeteit.

Magát a kifejezést még a 2010-es évek elején vezette be a K-Pop közösség, akik ekkor a delulut a túlságosan is megszállott fanokra használták. Azt hiszed, hogy Jungkook kiszúr majd egy koncerten? Teljesen delulu.

Idővel, ahogy sok más internetes szleng, a delulu is átalakult és 2023-ra a szitokszót a Z generáció pozitív jelentéstartalommal ruházta fel. A delulu az álmodozásról szól, arról a képességről, hogy el tudsz rugaszkodni a valóságtól, és pozitívan állsz hozzá a jövőhöz. Ez nem csupán egy karakterjegy, de egy életfilozófia is.

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2024.4.15 17:49

Ha úgy vesszük, a delulu a korábbi lucky girl syndrome 2023/2024-es változata, ami szintén a pozitív, a „végén úgyis minden jól alakul” hozzáállást népszerűsítette. A delulu alapvetően a párkapcsolatokról való gondolkodásra van hatással és arra ösztönöz mindenkit, hogy pozitív gondolatokkal manifesztálja, bevonzza a kívánt jövőt. Az elképzelés szerint ha az életet rózsaszínben, romantikus szemüvegen keresztül látjuk, előbb utóbb tényleg megtalál minket a szerencse és a szerelem.

@romaneexvirgara Bit of a fun one for my lovers out there 🫣 #delulu#richbitchenergy#wealthmindset#manifestinglove#manifestingmethods#socialmediacoach♬ original sound - Rom | Business + Socials Coach

Amelia Kelley pszichoterapeuta is a manifesztáció gyakorlatához hasonlította a delulu- jelenséget. Kelley szerint ahogy a manifesztáció, úgy a delulu-hozzáállás, a valóságtól és racionalitástól való elrugaszkodás is segíthet abban, hogy pozitívan álljunk hozzá a jövőnkhöz, lelkesedjünk a lehetőségeink kapcsán és törekedjünk a céljaink elérésére. Ha azonban nem tudunk elszakadni az elképzeléseinktől, akkor pont az ellenkezőjét érhetjük el és csalódásokkal, nehézségekkel kell szembenéznünk, esetleg nem tudjuk értékelni és kiélvezni a jelent és az aktuális helyzetünket.

Önámítás vagy inspiráció? 

Ha például a kiszemeltünk kapcsán vagyunk deluluk és azt gondoljuk, hogy mi is biztosan tetszünk a másiknak, az megadhatja a kellő magabiztosságot, hogy nyissunk a crush-unk felé. A delulu hozzáállás segíthet abban, hogy jobb legyen az önértékelésünk, tisztában legyünk a saját pozitív tulajdonságainkkal. Ha viszont esetleg visszautasítás ér bennünket fontos, hogy képesek legyünk azt elfogadni és ne gondoljuk azt, hogy a másik majd biztos meggondolja magát. Ilyenkor szükséges a továbblépés, ami – ha áltatjuk magunkat – nem fog könnyen menni.

Személyes célok, például a karrierünk kapcsán is jól jöhet egy kis delulu. Sokat segíthet, ha megfogalmazzuk a céljainkat és a vágyainkat, még akkor is, ha azok egy kissé a földtől elrugaszkodottak.

Fontos azonban, hogy ne csak a távoli célokat állítsuk fel, de azt is fogalmazzuk meg magunknak, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy haladjunk is a célunk felé. Valószínűleg nem fogjuk egyik napról a másikra megkapni az álommunkánkat csak azért, mert hiszünk benne, de a pozitív hozzáállás motiváltabbá tesz, így pedig közelebb mozdít a végső cél felé. 

A deluluban a legfontosabb, hogy legyünk őszinték önmagunkkal. Mindig tegyük fel magunknak a kérdést, hogy tényleg ezt szeretném? Hogyha igen, akkor cselekedjünk a vágyaink szerint. Ha jól csináljuk, a delulu tulajdonképpen olyan, mintha egyszerűen a megérzéseinkre hallgatnánk.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!