2023.12.30 14:04
Olvasási idő 0:50
Krajnyák Petra

Letartóztatták a svéd "szemétkirálynőt" több tízezer tonna hulladék illegális eltüntetéséért

KÖZÉLET KÖRNYEZETSZENNYEZÉS KÖRNYEZETVÉDELEM

Bella Nilsson cégét, az NMT Think Pinket több tízezer tonna hulladék illegális lerakásával vádolják.

Letartóztatták Bella Nilssont és hulladékgazdálkodási cége tizenegy alkalmazottját, amiért a vállalat több tízezer tonna hulladékot tüntetett el illegálisan Svédország területén, írja a The Guardian.

Az NMT Think Pink, korábban ünnepelt hulladékgazdálkodási vállalatot, amely a védjegyének számító rózsaszín szemeteszsákokról vált ismerté - több tízezer tonna hulladék illegális elföldelésével és eltüntetésével vádolják Svédország területén.  A vizsgálat során az illegális lerakóhelyeken ártalmas mennyiségű arzént, dioxint, ólmot, cinket, rezet és kőolajtermékeket találtak. 


Az ügy középpontjában a sikeres vállalkozó Bella Nilsson, aki korábban "szemét királynőnek" nevezte magát, ám azóta Fariba Vancorra változtatta a nevét,  és volt férje, Thomas Nilsson áll. A vád szerint a megengedettnél lényegesen több szemetet kezeltek,  állítólag több tüzet okoztak, továbbá a környékbeli lakosokat mérgező hulladék veszélyeinek tették ki. A vállalkozó páros és alkalmazottjaik azonban tagadják a vétkességüket.

Bella Nilsson, a svéd szemétkirálynő.
Bella Nilsson, a svéd szemétkirálynő. Forrás X / @lmartods

A jelenleg ökobűnözés ügyében is folyik a nyomozás. Linda Schön főügyész elmondta, hogy csak az egyik telephelyen 48 000 tonna hulladékot tároltak.

A környezeti mérgekkel kapcsolatban ijesztő az az, hogy sokszor nem látjuk azonnal a hatását, hanem a következő generációnak kell megfizetnie az árát.

– mondta.

A Göteborgs-Posten című újság becslése szerint legalább 200 000 tonna hulladékról van szó, bár a valós mennyiség sokkal nagyobb lehet. A Think Pinket Svédország legsúlyosabb környezeti bűncselekményének elkövetésével vádolják azóta, hogy a BT Kemi vállalat a 70-es években mérgező hordókat ásott el Dél-Svédországban.