2023.12.31 16:41
Olvasási idő 2:21
Kremmer Magdi

Kötelező buli vagy otthon punnyadás: miért nem érdemes rágörcsölni a szilveszterre?

ÉLETMÓD BULI BULIZÁS FOMO SZILVESZTER ÚJÉV ÚJÉVI SZOKÁSOK VÉLEMÉNY

Gyerekként családi körben, tiniként a suli legmenőbb bulijaiban, húszas éveink közepén viszont sokan már otthon ünnepeljük a szilvesztert, már ha ünnepeljük egyáltalán.

Ahogy közeledünk az év végéhez, az ország két táborra szakad: vannak, akik alig várják, hogy kieresszék a gőzt december 31-én, mások viszont a hátuk közepére sem kívánják a szilveszter körüli őrületet. Most utánajártunk, hogy miért annyira megosztó ünnep a szilveszter és elmondjuk miért oké, ha inkább otthon maradsz és átalszod az éjfélt az év utolsó napján.

Menjünk bulizni szilveszterkor, vagy maradjunk otthon?
Buli vagy sem? Forrás Disney

Gyerekként otthon, családi körben ünnepeltük a szilvesztert és az is hatalmas dolognak számított, hogy ilyenkor a szüleink megengedték, hogy fent maradjunk éjfélig. Gyerekpezsgőt ittunk, együtt néztük a tűzijátékokat, meghallgattuk éjfélkor a Himnuszt és már akkor tudtuk, hogy december 31-e egy különleges nap, amikor nem ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egyébként. Középiskolában a szilveszteri bulik a népszerűségről szóltak. Akkor voltál menő, ha meg voltál hívva a legnagyobb házibuliba, a téli szünet utáni első tanítási napokon pedig azon ment a verseny, hogy ki tud izgalmasabb sztorikat mesélni a szilveszterről. Ahogy aztán egyre több (új)éven van túl az ember, úgy válik egyre kevésbé izgalmassá a szilveszteri bulizás is. De tényleg fontos, hogy barátokkal körülvéve és ünnepelve búcsúztassuk el az óévet, vagy az is rendben van, ha teljesen átlagos napként kezeljük a szilvesztert?

Kiemelt tartalom
Amy Winehouse a modern kor egyik legnehezebben eladható popsztárja, és nem is sikerült eladni a róla készült filmmel Amy Winehouse a modern kor egyik legnehezebben eladható popsztárja, és nem is sikerült eladni a róla készült filmmel 2024.4.14 9:41

A szilveszter alapvetően az óév elbúcsúztatásáról, a rossz dolgok elengedéséről, az újév fogadásáról és az új kezdetekről szól. Egy hatalmas fesztivál ez, amit világszerte több milliárdan ünnepelnek és élveznek egyszerre. Hangoskodunk, hogy elűzzük a gonosz szellemeket, pezsgővel koccintunk egymás egészségére, megfogadjuk, hogy jövőre sokkal jobban csinálunk majd mindent és régi babonákkal próbáljuk bevonzani a szerencsénket. Sokan mégis negatív élményeket kötnek az év utolsó napjához. Rengeteg újságcikk szól arról, hogy miért a szilveszter a legrosszabb ünnep és azt vettem észre, hogy a saját baráti körömben sem élvez hatalmas népszerűséget december 31-e.

miért nem érdemes rágörcsölni a szilveszterre?
Teljesen oké, ha inkább otthon lennél nyugiban az év utolsó napján. Forrás Euphoria (2019) - A24 Television

A szilveszterrel szembeni leggyakoribb ellenérv az, hogy ilyenkor kötelezően bulizni kell. Fiatal felnőttként rosszul érzi magát az ember, ha nincsenek szilveszteri tervei és sokszor már hetekkel december vége előtt is arról vitatkozunk, hogy kinél töltsük majd az estét. Könnyen lehet, hogy igazából nincs is kedved kimozdulni otthonról és sokkal jobban esne egy nyugiban eltöltött, chilles este, de a fomód túl erős ahhoz, hogy tényleg otthon maradj. Aztán ha muszájból végül elmész valahová, azzal szembesülsz, hogy minden szórakozóhely tele van, a boltok előtt sor áll, minden sokkal drágább és ha hazamennél, taxit fogni is lehetetlen. Hatalmas elvárásaink vannak, hiszen mindenhonnan azt halljuk, hogy ez lesz az év legjobb és legnagyobb bulija, aztán ha átlagosan alakul az este, nagyot csalódunk.

Mielőtt azonban teljesen becsavarodnánk a szilveszter gondolatától, fontos tudatosítani magunkban, hogy a kötelező szilveszteri bulizás hagyománya csupán társadalmi konstrukció, ahogy az is, hogy éppen január első napjával kezdjük el az újévet.

Semmi okunk nincs arra, hogy pont ilyenkor, ezen a napon akarjunk hatalmasat partizni és teljesen új emberré válni, hacsak az nem, hogy a 16. században Gergely pápa új naptárat vezetett be és ezzel a keresztény országok rögzítették az évkezdés dátumát. A szilveszter nem kell, hogy különleges jelentőséggel bírjon, bármikor máskor is bulizhatsz és megfogadhatod, hogy leszoksz a dohányzásról vagy, hogy eljársz majd edzeni. Persze, nagy élmény szilveszterkor, hogy január 1-jén nem kell dolgoznunk és nyugodtan átszenvedhetjük a másnapot, és az is teljesen érthető, hogyha valaki szereti a közös ünneplés, az éjfél előtti visszaszámlálás és a különböző babonák, szokások különleges hangulatát. Végső soron úgy ünnepeljünk, ahogy nekünk jól esik: mindegy, hogy otthon maradunk és egyedül töltjük a szilveszter estét, vagy bulizunk egy hatalmasat, a lényeg, hogy azt csináld az év utolsó és legelső napján, amit szeretnél.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!