2023.12.31 15:59
Olvasási idő 2:48
Kremmer Magdi

Piros bugyi, csók és kenyérdobálás – Újévi szokások a világ körül, amiket érdemes kipróbálni idén szilveszterkor

Piros bugyi, csók és kenyérdobálás – Újévi szokások a világ körül, amiket érdemes kipróbálni idén szilveszterkor
Forrás Friends (1994) - Warner Bros. Television
KULTÚRA SZILVESZTER ÚJÉV ÚJÉVI SZOKÁSOK

Lencsét és sertést enni az új év első napján senkinek sem újdonság, mi van azonban a többi ország újévi szokásaival? Mutatunk pár érdekes példát, amit érdemes lehet idén megfogadni!

Mindenki tudja jól, hogy szilveszterkor disznót és lencsét eszünk, pezsgőt iszunk, éjfélkor pedig megpróbáljuk állva végighallgatni a Himnuszt. Ha idén feldobnátok kicsit a szilveszteri házibulit, alapozzátok meg a jövő évi szerencséteket néhány nem mindennapi szilveszteri szokással.

A Z generációnak nem kell bemutatni, hogy a pozitív gondolatoknak mekkora hatása van. A manifesztáció és a lucky girl syndrome is valahol ugyanarról szól, mint rengeteg népi babona és hagyomány: a jó dolgokra, a szerencsénkre koncentrálunk és bízunk abban, hogy a gondolataink ereje vagy épp egy specifikus étel elfogyasztása segít abban, hogy jól alakuljanak a dolgaink.

Az új évet senki nem szeretné rosszkedvűen és negatív hangulatban elkezdeni, épp ezért teszünk azért, hogy méltó módon elbúcsúztassuk az előző évet, és a lehető legtöbb pozitív energiával és szerencsével felvértezve kezdjük el a januárt. Most összeszedtünk nektek néhány szokatlan szilveszteri hagyományt a világ különböző tájairól, amelyekkel feldobhatjátok az idei házibulit és megalapozhatjátok a jövő évi szerencséteket is.

Újévi szokások, amiket érdemes kipróbálni szilveszterkor
Ha rávetted magad arra, hogy megünnepeld az újévet, csináld rendesen! Forrás Paramount Pictures, UIP Dunafilm

Kelj fel jobb lábbal!

Számos kultúrában úgy tartják, hogyha jobb lábbal teszed meg az első lépést az új évben, szerencsés leszel. Szóval figyeljetek oda az első mozdulatokra a himnusz után, ha pedig átalszod az éjfélt, kelj fel jobb lábbal – szó szerint.

Nézz ki a hálószobád ablakán!

Ha szeretnéd tudni, hogy párkapcsolati szempontól mit tartogat számodra 2024, ébredés után után less ki a hálószobád ablakán. Az angolszász országokban úgy gondolják, hogyha január elsején egy nő kinéz a szobája ablakán és lát egy férfit elsétálni az utcán, akkor még az év vége előtt gyűrű kerül az ujjára.

Vágj kenyeret a falhoz!

Az írek szerint szilveszter éjjelén kenyérrel kell elüldöznünk a rossz szellemeket. A babona úgy tartja, hogy a falhoz és ajtóhoz vágott kenyér távol tartja az ártó lelkeket és szerencsét hoz az újévben.

Törj össze egy gránátalmát

A gránátalma a bőség, a termékenység és a jólét jelképe – legalábbis a görögöknél. A mediterrán ország lakói gránátalmát dobnak a bejárati ajtó elé, hogy bebiztosítsák a jó szerencséjüket az újévben.

Szórj ki egy kis cukrot!

Puerto Rico-ban cukrot szórnak az udvarra vagy a ház elé azzal a céllal, hogy biztosan szerencsésen induljon az év. A karácsonyi sütés-főzésből biztos mindenkinél maradt egy kis felesleges porcukor.

Égess madárijesztőt!

Ez már talán a nehezebben kivitelezhető szilveszteri szokások közé tartozik, de Ecuadorban a madárijesztők elégetése az előző évek rossz energiáitól való megszabadulást jelképezi.

Ne hagyd ki az éjféli csókot!

Az éjféli csók filmekből már jól ismert szilveszteri hagyomány, de tudod, hogy mit is jelent pontosan? A babona szerint, ha megcsókolod a párodat épp akkor, amikor éjfélt üt az óra, a szerelmetek egész évben kitart majd.

Újévi szokások, amiket érdemes kipróbálni
Forrás Columbia Pictures

Viselj pöttyöset!

Van egy aranyos, pöttyös ruhád vagy felsőd? December 31. a tökéletes nap, hogy előhúzd a szekrényből. A Fülöp-szigeteken úgy vélik, hogy a pénzérmékhez hasonlító pöttyök gazdagságot, bőséget és sikert hoznak az új évben. Minél több van rajtunk, annál jobb!

Kelj fel időben január elsején!

Az utolsó dolog, amit akarsz egy hosszúra nyúlt szilveszteri buli után, az a koránkelés. A lengyel népszokás azonban úgy tartja, hogyha újév napján korán felkelünk, az év hátralévő részében is könnyen és korán fogunk ébredni. Megéri, nem?

Legyen nálad egy üres bőrönd, ha utazni szeretnél!

Bulizáshoz nem a legideálisabb felszerelés, de Kolumbiában úgy tartják, hogyha van nálad egy üres bőrönd szilveszter éjjelén, sokat fogsz utazni a következő 12 hónap során.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Jennifer Tuffen (@izkiz) által megosztott bejegyzés

Egyél szőlőt, pontosan 12 szemet!

Ha mást is ennél disznó és lencse mellett, kövesd a spanyolok hagyományát és vegyél szőlőt szilveszterre. A babona szerint az éjfélkor elfogyasztott 12 szőlőszem szerencsét hoz majd az év minden hónapjában.

Viselj piros alsóneműt!

Ha szeretnéd, hogy 2024 szenvedélyes év legyen, viselj piros alsóneműt szilveszter este. Latin-Amerikában úgy gondolják, hogy a vörös fehérnemű izgalmas és élettel teli kapcsolatokat hoz az újévben.

Dobd ki ami felesleges (az ablakon)!

Az olasz hagyomány szerint szilveszterkor meg kell szabadulnunk a felesleges dolgainktól, hogy maradjon hely annak, ami igazán fontos. Az országban az ablakon szokták kihajigálni a már nem használt bútorokat és tárgyakat. Mi inkább arra bíztatunk titeket, hogy tartsatok egy évvégi szelektálást.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!