2023.12.24 14:50
Olvasási idő 1:46
Kovács M. Dávid

Múminszakértő, önkéntes tűzoltó, sajtómunkás és sportoló is volt a prágai lövöldözés áldozatai között

KÖZÉLET CSEHORSZÁG LÖVÖLDÖZÉS PRÁGA TERRORIZMUS

Külföldiek nem, de cseh oktatók és hallgatók is életüket vesztették a prágai lövöldözésben. A 14 halálos áldozat közül legalább hatot már megneveztek. Csehországban nemzeti gyásznapot tartottak a merénylet áldozataiért.

A korábbi értesülésekkel ellentétben nincs külföldi halálos áldozata a prágai Károly Egyetemen történt, csütörtöki fegyveres támadásnak – derült ki Vit Rakusan cseh belügyminiszter korábbi nyilatkozatából.

A cseh Expats.cz híre szerint a 14 halálos áldozat között professzorok és diákok is voltak, közülük eddig hatot azonosítottak hivatalosan, nekik már a nevüket is nyilvánosságra hozták.

Az áldozatok között van például Lenka Hlávková, a Károly Egyetem Zenetudományi Intézetének vezetője. Halálának hírét a családja is megerősítette, nevét pénteken a legközelebbi hozzátartozók engedélyével hozta nyilvánosságra a prágai intézmény zenetudományi intézete.

A merényletben Jan Dlask, a bölcsészkar egyik oktatója, a finn és svéd irodalom egyik legnagyobb cseh szakértője is életét vesztette, akinek egyik legismertebb szakterülete  Tove Jansson finnországi svéd író és illusztrátor Múmin-történetei voltak. Az ő halálát Finnország prágai nagykövetsége jelentette be.

Hallgatói oldalról Klára Holcová diák és sportoló is életét vesztette, aki levéltártudományt, valamint cseh nyelvet és irodalmat tanult az egyetemen, tanulmányai mellett pedig lövészetben, kalapácsvetésben és diszkoszvetésben versenyzett. Csapata az egyik legjobb pontszerzőként, a cseh bajnokság többszörös érmeseként emlékezett meg róla.

A lövöldözés halálos áldozata között van Lucie Špindlerová, aki az egyetem jelnyelvi képzésének elsőéves hallgatója, valamint a Lidové noviny nevű cseh lap korrektora is volt. Halálát egykori munkahelye hozta nyilvánosságra az újság hivatalos Facebook-oldalán.

Magdalena Křístková szintén jelnyelvi kommunikációt hallgatott a Károly Egyetem bölcsészkarán. Halálának hírét a Prágától északra fekvő Roztoky evangélikus közössége erősítette meg pénteken a közösségi médiában.

Egyetemi tanulmányai mellett Aneta Richterová önkéntes tűzoltóként segítette környezetét. „Egyikünk sem tudta, hogy ez a tragédia milyen hatással lesz a személyes életünkre. Anetka mély nyomot hagyott a szívünkben“ – emlékeztek rá társai a tűzoltó brigádból.

Nemzeti gyásznappal emlékeztek a lövöldözés áldozataira

Egy nappal karácsony előtt, szombaton Csehországban nemzeti gyásznapot tartottak a csütörtöki merénylet halottairól és sebesültjeiről megemlékezve. Az MTI jelentése szerint a középületeken félárbócra engedték és gyászszalaggal kötötték át a nemzeti zászlót. A legtöbb adventi és kulturális rendezvényt lemondták, a televíziók megváltoztatták műsoraikat.

A prágai Szent Vitus-székesegyházában Jan Graubner bíboros érsek tartott gyászmisét szombaton, de számos másik csehországi templomban is istentisztelettel emlékeztek az áldozatokra. Az egyetemi épület előtt, ahol a merénylet történt, sokan virágokat helyeztek el, mécseseket gyújtottak.

Gyászolók a prágai Károly Egyetemen történt lövöldözés helyszínén.
Gyászolók a prágai Károly Egyetem főépülete előtt, ahol két nappal korábban az egyetem egyik diákja 14 embert megölt, majd magával is végzett. Forrás Martin Divisek / EPA / MTI

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, csütörtökön a Károly Egyetem egy 24 éves diákja tüzet nyitott és 14 embert megölt a bölcsészkar belvárosi főépületében, majd a rendőrségi jelentések szerint magával is végzett. Otthonában egész fegyverarzenált találtak. A csütörtöki merénylet előtt a gyanú szerint apját, egy héttel korábban pedig egy erdőben sétáló férfit és annak lányát is megölte.