2023.12.22 10:22
Olvasási idő 1:10
Szöllősi Anna

Prágai lövöldözés: külföldi áldozatok is vannak, az elkövető nem először gyilkolhatott

KÖZÉLET CSEHORSZÁG MERÉNYLET PRÁGA

David K. annak az egyetemnek a történelemszakára járt, ahol 14 embert mészárolt le csütörtök délután. A cseh miniszterelnök a merényletsorozat után nemzeti gyásznapot rendelt el.

A cseh kormány nemzeti gyásznapot rendelt el a prágai vérengzés után, amit egy 24 éves egyetemista követett el, és ami 14 ember – köztük három külföldi állampolgár – halálát okozta. Az országban minden középületen félárbócra eresztik majd a zászlókat, délben pedig egyperces csendet tartanak az áldozatok emlékére – közölte csütörtökön Petr Fiala miniszterelnök.

A prágai Károly Egyetem bölcsészkarának épülete előtt őrködő rendőr 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített.
Rendőr a prágai Károly Egyetem bölcsészkarának épülete előtt, egy nappal a lövöldözés után. Forrás MTI/AP/Petr David Josek

 

Mint ismert, csütörtök délután fegyveres incidens történt Prága belvárosában, a Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren. A merényletsorozatban 14 ember meghalt, és 25 megsebesült, közülük tízen súlyosan. Az áldozatok között három külföldi állampolgár is van, de a nemzetiségüket egyelőre nem nevezték meg.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Facebookon-oldalán arról írt: jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy magyar is lenne az áldozatok vagy a sérültek között.

A lövöldözésben a merénylő is életét vesztette: úgy tűnik, öngyilkos lett, de a rendőrök is adtak le rá lövéseket. A BBC arról ír: egy hasonló, oroszországi incidens inspirálhatta a prágai lövöldöző cselekedetét a közösségi médiából származó, meg nem erősített információk szerint.

Nem először gyilkolhatott az egyetemista merénylő 

A lövöldözéssel gyanúsított huszonnégy éves egyetemista, David K. az egyetem hallgatója volt, történelem szakra járt, és nagyjából húsz kilométerre, egy Hostouň nevű, ezerkétszáz lakosú faluban lakott. A csehországi Lengyel Intézettől Marian Szyjkowski-díjat nyert egy dolgozatával, ami az 1846-os krakkói forradalomról szólt. A hatóságok szerint csütörtök délután az egyetem egy másik épületében kellett volna előadásra mennie, és nem tudni, hogy miért ment át az intézmény művészeti tanszékére.  

A rendőrség közölte: David K.-t gyanúsítják egy fiatalember és két hónapos kislánya meggyilkolásával is, akiknek a holttestét december 15-én találták meg egy Prága külvárosában lévő erdőben. A fegyveres apját szintén holtan találták hostouňi otthonukban; a hatóságok szerint a 24 éves férfi ölhette meg, és azután indult el az egyetemre gyilkolni, de egyelőre nem erősítették meg, hogy ő lett volna a tettes.