2023.12.23 14:00
Olvasási idő 1:04
Maier Péter

Hihetetlen, de a Last Christmas most először hozta össze a legnagyobb sikert, amit brit karácsonyi dal összehozhat

ZENE KARÁCSONY

Te tudtad, hogy mostanáig sosem vezette a karácsonyi toplistát a Wham! klasszikusa?

1984-es megjelenése óta először vezeti karácsonykor a brit slágerlistát a Wham! klasszikusa, az egyik legismertebb karácsonyi popszám, a Last Christmas. Amikor kijött a dal, abban az évben a brit és ír sztárokból összeálló szupergrupp, a Band Aid lett az első karácsony hetében a Do They Know It’s Christmas című dallal, és azóta mindig volt olyan aktuális szám, ami megelőzte George Michaeléket. Ez nem azt jelenti, hogy a Last Christmas sosem volt első az ünnepek környékén, de sosem konkrétan karácsonykor, ami a brit popzenében óriási presztízs (ezt tudja, aki látta az Igazából szerelmet).

George magán kívül lenne, hogy ennyi év után végre megszereztük a karácsonyi listavezető helyet. Anno azt mondta, hogy a Last Christmast azzal a szándékkal írta, hogy karácsonyi listavezető legyen. A küldetés teljesítve!

– fogalmazott a Guardiannek Andrew Ridgeley a Wham!-ből. „Hatalmas csalódás volt mindkettőnk számára, amikor nem lett első, mert úgy éreztük, ez van megírva neki... Ezt követően sok éven át meghiúsult, örökös koszorúslány maradt a dal, de az elmúlt években úgy tűnik, még több ember számára vált a karácsony részévé.“

A slágerlisták szempontrendszere persze változott az elmúlt három évtizedben, hiszen már nem csak az eladások, hanem a streamek is befolyásolják a statokat. Nagy-Britanniában egyébként még Mariah Carey se hozta az első helyet karácsony hetében. Az All I Want For Christmas Is You idén a harmadik helyezett a Wham! örökzöldje, illetve az Euróvízióról ismerhető Sam Ryder You’re Christmas to Me című slágere mögött. 

Kiemelt tartalom
5 stresszlevezető és kíméletlen videójáték a karácsonyi őrületre, ha már most eleged van az ünnepekből 5 stresszlevezető és kíméletlen videójáték a karácsonyi őrületre, ha már most eleged van az ünnepekből 2023.12.24 17:42

Sokan bíztak még abban, hogy a Pogues Fairytale of New Yorkja előrébb végez majd, de Shane MacGowan halála nem volt elég, hogy a dal a top 5-ben legyen, hatodik helyen csücsül a karácsonyi slágerlistán.