2023.12.19 9:09
Olvasási idő 0:40
Masszi-Rigó Csilla

Ferenc pápa jóváhagyta, hogy az azonos nemű párokat is megáldhassa az egyház

TÁRSADALOM FERENC PÁPA KERESZTÉNYSÉG LMBTQ VALLÁS

Ferenc pápa még októberben tett nyilatkozatot arról, hogy az egyház nem lehet elutasító a meleg párokkal, most pedig azt is tisztázta, pontosan milyen áldást kaphatnak a közösség tagjai.

Ferenc pápa jóváhagyta a Hittani Dikasztérium Fiducia supplicans című nyilatkozatát, amely mostantól lehetségessé teszi az azonos nemű párok egyházi megáldását. A nyilatkozatban az áll, hogy ha két ember áldást kér egy katolikus paptól, azt akkor is megkaphatják, ha helyzetük párként „szabálytalan”, vagyis nem a mindeddig általánosnak vélt női-férfi felállásból tevődik össze. 

Ferenc pápa engedélyezi a meleg párok megáldását.
Ferenc pápa engedélyével a meleg párok is kaphatnak áldást az egyháztól, a melegházasság viszont továbbra sem engedélyezett. Forrás Vatican Media via Vatican Pool/Getty Images

A Vatican News híre szerint a kiállított dokumentum a különböző áldások tárgykörét mutatta be, amely különbséget tesz spontán, liturgikus és rituális áldások között. A mostani változtatás csak a spontán áldásokra vonatkozik, tehát nem foglalja magába a házasságkötésekre vonatkozó hittételt, az egyház pedig továbbra sem ismeri el a melegházasságot.

Kiemelt tartalom
Ferenc pápa engedélyezte a transzneműek és melegek megkeresztelkedését Ferenc pápa engedélyezte a transzneműek és melegek megkeresztelkedését 2023.11.10 11:16

Ferenc pápa alig két hónappal ezelőtt utalt arra, hogy nyitott lenne az azonos nemű párok megáldására, állítása szerint ugyanis „nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak”. Ugyanezen felszólalásában azt az álláspontját is elmondta, hogy objektíven bűnösnek tartja az azonos nemű kapcsolatokat és nem ismeri el a melegházasságot. A bíborosok ezt követően azt kérték az egyházfőtől, tegye egyértelművé az egyház számára, pontosan milyen párokat lehet megáldani az általa elmondottak alapján.