2023.12.8 16:34
Olvasási idő 1:31
Szöllősi Anna

Afrobeat, elektromos hangzás, bűnüldöző sorozatzene: megújult formában, rögtön két új dallal tér vissza a Qualitons

ZENE MAGYAR ZENE THE QUALITONS

Nem bírta sokáig a közös zenélés és a közönség nélkül az utóbbi évek egyik legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó The Qualitons zenekar, ami mindjárt két új dallal ünnepelte meg a visszatérését.

Több mint másfél év kihagyás után most két vadonatúj dallal, az Óceán és a Te utad című szerzeményekkel, jelentkezett a Qualitons, amiket a zenekar egy különleges talkshow-díszletben mutatott be egy live session keretében – ezzel az új zenei irányon kívül azt is felfedik, hogyan működnek a jelenlegi felállásukban.

Másfél év után újra összeáll a Qualitons.
Másfél év után újra összeáll a Qualitons. Forrás Facebook / The Qualitons

A Qualitons híre akkor járta körbe a hazai sajtót, amikor a Red Hot Chilli Peppers tagjai a szállodai szobájukból hallották meg a közelben koncertező zenekart, és úgy megtetszett nekik a zenéjük, hogy azonnal be is ugrottak a koncertre, sőt, még egy CD-t is kértek a srácoktól. 

Emellett a formáció 2019-ben az első magyar zenekarként kapott meghívást Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP stúdiójába, de felléptek a texasi SXSW fesztiválon is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték, illetve a nemzetközi showcase fesztiválok állandó vendégeivé váltak.

Három nagylemez után 2019-ben jelentették meg Kexek című EP-jüket, amivel a legendás Kex zenekar előtt tisztelegtek. Az album elsöprő sikert aratott, tulajdonképpen az összes fontosabb médium év végi listáján helyet kapott, és a szakmai siker után végre érezhető volt, hogy a közönség érdeklődése is megnövekedett. A Kexeket dupla teltházas koncerten mutatták be élőben a Trafóban. A Qualitons előtt tehát egy hazai és nemzetközi szinten is nagyon izgalmas év állt, egészen addig, míg be nem ütött a Covid, és tulajdonképpen szertefoszlott minden tervük. Hosszú gondolkodás után 2022  áprilisában jelentették be a feloszlásukat.

Új felállásban térnek vissza

A Qualitons új szakaszába G. Szabó Hunor már nem csatlakozott be, viszont állandó tagként beszállt Weil András, így jelenleg Boros Levente (dobok/vokál), Hock Ernő (basszusgitár/vokál), Menyhei Ádám (billentyűk/vokál), Szőke Barna (gitár/vokál) és Weil (billentyűk/gitár/ütősök/vokál) alkotják a Qualitonst, és a „klasszikus“ felállás helyett többszólamú vokálokkal operálnak, tehát egy frontember helyett mindannyian énekelnek.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? 2024.4.27 9:08

A következő lemez a tervek szerint jövő tavasszal jelenik meg, amiből most két dalnyi ízelítőt is mutattak. A tervek szerint májusban a Magyar Zene Házában is bemutatják az új anyagot, amiről Boros Levente a következőképp mesél:

Úgy érzem, hogy most tényleg minden téren szabadjára engedtük magunkat. Mindannyian sokféle zenét hallgatunk, sőt, sokan többfélét is játszunk más zenekarokban, most pedig úgy döntöttünk, szabad a pálya, bármi jöhet! A végeredmény valahogy mégis sokkal nyugisabb és letisztultabb. Pedig lesz itt minden: afrobeat, hiphoposabb cucc, de elektromos hangszerelésű, 80-as évekbeli bűnüldöző sorozatzene is. 

A Qualitons visszatérő számait (Óceán & Te utad) itt tudjátok meghallgatni: