2023.11.28 18:46
Olvasási idő 2:32
Kremmer Magdi

Uncanny Valley: rémálmaid lesznek a legújabb sminktrendtől, ami a TikTokon hódít

Uncanny Valley: rémálmaid lesznek a legújabb sminktrendtől, ami a TikTokon hódít
Forrás Fatih Hepokur/Anadolu Agency via Getty Images
DIVAT SMINK SMINKTREND TIKTOK TREND UNCANNY VALLEY

Hátborzongató és riasztó, mégis óriásit megy az interneten: ez az "uncanny valley" sminktrend, ami tízezreket inspirál a TikTokon.

Ha felmentél mostanában a TikTokra, valószínűleg te is találkoztál robotszerűen kisminkelt tiktokkerekkel, akiken látszólag nincs semmi különös, mégis kimondottan hátborzongatóak. Az uncanny valley a sminktrendek között újdonságnak számít, de maga a jelenség már évek óta borzolja a kedélyeket.

Rémálmaim voltak ezektől a kísértetiesen élethű arcoktól. Forrás Castle Rock Entertainment / Warner Bros. Pictures

Kisiskolás voltam, amikor megjelent a Polar Expressz. Az animációs gyerekfilm egy kisfiúról szól, aki egy varázslatos vonattal elindul, hogy találkozzon a Mikulással. Igazán kedves sztori, tökéletes választás lehetne egy karácsonyi, családi filmezésre. De csak lehetne, mert a film 3D-s karakterei engem és sok ezer más sorstársamat is teljesen kiborítottak. Gyerekként még nem tudtam, hogy miért vagyok képtelen végignézni a Polar Expresszt, sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy rájöjjek: ez a film engem mindig eljuttat abba a bizonyos hátborzongató völgybe.

Az uncanny valley azt a nyugtalanító, hátborzongató érzést írja le, amikor olyan képeket, AI-t vagy robotokat látunk, amelyek vonásai túlságosan is emberiek, de mégis kissé eltérnek a valóságostól. Az uncanny valley koncepcióját a 70-es években alkotta meg Masahiro Mori robotikaprofesszor, most pedig tiktokos sminktrendként kapták fel újra a jelenséget.

Az uncanny valley sminkek célja, hogy a természetes emberi vonásokat kissé eltorzítsák, és robot- vagy babaszerű, jól érzékelhetően mű hatást érjenek el. A tiktokkerek gyakran fekete kontaktlencsét és szemceruzát használnak, hogy a pupillájuk természetellenesen nagynak tűnjön, erősen kontúrozzák az arcukat vagy fekete szájceruzával hosszabbítják meg az ajkak sarkát.

@mybroseph my attempt at the #uncannyvalley trend #trend#uncannyvalleystare#makeup♬ Brutus (Instrumental) - The Buttress

 

A TikTokon eddig 1,4 milliárd alkalommal kerestek rá az #uncannyvalley hashtagre. A videókat a The Buttress egyik népszerű számával, a Brutusszal kísérik, és már több mint 100 ezer tiktok készült el ezzel a hanggal. Ezek alapján úgy tűnhet, az uncanny valley jelenség teljesen felcsigázta a Z generációt. De miért vált ki belőlünk ilyen erős reakciót egy-egy furcsa smink vagy élethű robot?

@creeptime The unexplained phenomenon of the Uncanny Valley #uncannyvalley#theuncannyvalley#chillingphotos#disturbingphotos#disturbingphoto#disturbingpictures#creepy#creepypasta#creepytiktok#unsettling#shrek#shrekfiona#hyperealism#distressing#creeptok#unexplainedphenomenon#foryoupage#fyp#fear♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Az uncanny valley fogalmát 1970-ben alkotta meg Masahiro Mori robotikaprofesszor, akinek elmélete szerint ahogy egy robot egyre emberibbé válik, úgy a megfigyelők robotra adott érzelmi reakciója is egyre pozitívabb. Tehát jobban kedvelünk egy ember alakú robotot egy teljesen gépiesnél. Ahogy azonban a robotok fejlődnek, még inkább az emberhez hasonlítanak, elérünk egy bizonyos pontot, ahol ez a pozitív érzelmi reakció hirtelen nyugtalanságba, félelembe, undorba fordul át. Ez a pont az uncanny valley, amelyből aztán újra “kimászunk”, amint a robot már megkülönböztethetetlenné válik az embertől.

Így képzelte el Mori a hátborzongató völgyet Forrás Wikipedia

A jelenség egyes kutatók szerint azért jön létre, mert bizonyos képeket, alakokat látva az elvárásaink ellentétesek a valósággal. Egy modern művégtagot első ránézésre nem lehet megkülönböztetni egy valódi kartól vagy lábtól, ezért azt feltételezzük, hogy azt megérintve egy emberi testrészt tapinthatunk majd. Az emberi bőr és meleg testrész helyett azonban egy művégtaghoz érünk, ami borzongást, kényelmetlenséget vált ki belőlünk. Ezzel szemben műanyaggal vagy fémmel borított protéziseket látva rögtön meg tudjuk állapítani, hogy az adott végtag nem valódi, nem is várjuk el, hogy akként viselkedjen, ezért nem is vált ki belőlünk rossz érzést.

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2024.4.25 18:22

Egy bizonyos szintig a robotokat is szimpatikussá teszik az emberi tulajdonságok, ilyenkor gépeket, tárgyakat látunk, amiknek emberi tulajdonságai vannak. Ha azonban a robot már inkább emberszerű, akkor elsőre emberként fogjuk észlelni, robotszerű tulajdonságokkal. Felismerjük azonban, hogy valami mégsincs teljesen rendben, valami furcsa, szokatlan, és ez váltja ki belőlünk a borzongást.

Egy humanoid robot tart bemutatót tart a 2023-as pekingi robot világkonferencián. Forrás Costfoto/NurPhoto via Getty Images

Míg a TikTokon az uncanny valley csak egy sminktrend, a robotikában komoly etikai kérdéseket vet fel, hogy létrehozhatunk-e teljesen humanoid robotokat. Egyelőre még nem tart ott a tudomány, hogy ember és robot valóban megkülönböztethetetlen legyen, de az biztos, hogy a CGI-nak és a mesterséges intelligencia által kreált képeknek köszönhetően a jövőben egyre gyakrabban fogunk eljutni a hátborzongatás völgyébe.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!