2023.11.28 17:48
Olvasási idő 3:45
Krajnyák Petra

Korunk egyik legmegrázóbb bűnténye: a hongkongi Hello Kitty-gyilkosság

Korunk egyik legmegrázóbb bűnténye: a hongkongi Hello Kitty-gyilkosság
Forrás Wikipedia
TÖRTÉNETEK ÁZSIA BŰNÜGY GYILKOSSÁG HALÁLBÜNTETÉS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

A posztmodern történelem egyik legbrutálisabb, legmegrázóbb gyilkossági ügye, amelyre talán sosem derült volna fény, ha egy 14 éves lány el nem látogatott volna a hongkongi rendőrségre vallomást tenni 1999 májusában.

Az emberiség számtalanszor tanúsította a történelem során kegyetlen természetének legsötétebb aspektusait, de az 1999 tavaszán történt Hello Kitty-gyilkosság alighanem az ember által elkövetett legbestiálisabb tettek egyike. A hongkongi nyilvánosság elszörnyedve szembesült Fán Mini halálának gyomorforgató részleteiről, melyek talán sosem láttak volna napvilágot, ha a 14 éves Ah Fong el nem látogatott volna a rendőrségre.

FIGYELEM: Az ebben a cikkben szereplő brutális bűntény részletei a nyugalom megzavarására alkalmasak. 

Fán Mini 1976-ban született a Hongkong Különleges Igazgatású Területtel határos kínai városban, Sencsenben. Szülei magára hagyták csecsemőkorú lányukat, így az egy hongkongi árvaházban nevelkedett egészen 15-16 éves koráig, helyhiány miatt ugyanis nem maradhatott tovább a gyerekek számára korántsem ideális intézetben, majd utcára került. A fiatal lány prostituáltként próbálta meg eltartani magát, miután megismerkedett a kábítószerekkel, és káros szenvedélyét is a kényszerből vállalt szexmunkával finanszírozta. 21 éves korában egy Kaulung kerületben található bordélyban kezdett dolgozni, majd 1996-ban hozzáment Vú Csíjüán nevű visszatérő kuncsaftjához.

Forrás Wikipedia

Fiuk születése után elhatározta, hogy felhagy a drogfogyasztással és a prostitúcióval, majd egy éjszakai klubban vállalt munkát hostessként. A 23 éves lány, aki halála előtt nem sokkal hagyta el abuzív férjét, új munkahelyén ismerkedett meg a helyi triád egyik közismert tagjával, Csön Venlövel. A kínai alvilági bűnbanda tagjával kötött ismeretséggel pedig hánytatott élete még tragikusabb fordulatot vett.

Fán és vendége, Csön kapcsolatának minősége a mai napig tisztázatlan, de kapocsként minden bizonnyal a drogok szolgáltak. A fiatal nő a futtató és drogdíler Csön mellett ismét kábítószerhez juthatott, illetve összeköttetésbe került a bűnszervezet többi tagjával is. A kiszolgáltatott lány azonban 1999 elején merész tettre szánta el magát: ellopta Csön négyezer hongkongi dollárt rejtő pénztárcáját, majd megpróbált eltűnni a férfi életéből.

Hongkong 10. kerülete, Kaulung. Forrás Wikipédia

A 34 éves férfi annyira felháborodott, hogy két emberével, Liáng Véjlönnel és Liáng Söngdzuval elraboltatta a lányt, aki hiába ígérte a pénz visszafizetését: a bűnöző 10 ezer dollárt követelt a lánytól, amiért egyáltalán vette a bátorságot, hogy meglopja őt. Fán Mini természetesen képtelen volt kifizetni a kártérítést, így prostituáltként kényszerült ledolgozni tartozását. Adóssága egyre csak nőtt, akárcsak fogva tartóinak kegyetlensége.

Kiemelt tartalom
Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását 2024.4.21 9:32

A három férfi és Csön kiskorú szeretője, a 14 éves Ah Fong emberi ésszel felfoghatatlan kegyetlenségű kínzásoknak vetette alá Fánt a Lí jáó apartmankomplexum Hello Kitty-tematikájú lakásában. Mint az Ah Fong önként tett vallomásából kiderült, a nőt fémrudakkal verték, konyhaeszközökkel szurkálták össze, bútorokat törtek szét rajta és eleven bokszzsáknak használták. Bőrét forró viasszal és meggyújtott műanyag szívószálakkal égették meg, áramot vezettek bele, nyílt sebeibe csípős fűszereket kentek.

Forrás Wikipedia

Emberi ürülék fogyasztására is kényszerítették, a szájába vizeltek, majd lassan az ételt is megtagadták tőle. A 14 éves lány beszámolója szerint míg az elektromos vezetékekkel megkötözött Fán eszméletét vesztette, addig elkövetői videójátékoztak vagy tévét néztek. Úgy fogalmazott:

Összetört, és utána már nem volt olyan szórakoztató vele játszadozni. De aztán folytattuk. Nem volt más dolgunk.

A megkínzott lánynak minden szörnyűséget szó nélkül kellett tűrnie, ellenkező esetben megtorlás következett. Mindaddig szexuális szolgáltatást kellett nyújtania, amíg fizikailag teljesen képtelen nem lett rá. Nemcsak a betérők követtek el rajta szexuális erőszakot, hanem a három férfi is. Olyan információk is nyilvánosságra kerültek, miszerint Fán teherbe esett.

Egy alkalommal Ah Fong szemtanúja volt, amint Csön Venlö ötvenszer fejbe rúgta Minit, majd csatlakozott hozzá, és ő is fejbe verte a nőt. Egy hónapnyi kínzás után, amíg a négy elkövető egy bárban iszogatott, Fán Mini belehalt sérüléseibe. Csön és bűntársai később azzal védekeztek, hogy valójában metanfetamin-túladagolásba halt bele, azonban ezt a szakértők megcáfolták.

A Hello Kitty sellőbaba, melybe Fán Mini fejét rejtették. Forrás X/@hobisushinex

Mini holttestét a lakás fürdőkádjában feldarabolták, egyes darabjait megfőzték, hogy megakadályozzák a bomlást és a rothadó hús szagának terjedését, és a háztartási szeméttel együtt kidobták. Fogait és belső szerveit megtartották, és műanyag zacskókba csomagolva hűtőben tárolták. Miközben fejét megfőzték, megéheztek, állítólag ugyanazokkal a konyhai eszközökkel készítették vacsorájukat, amiket a fej forralásakor is használtak. A főtt koponyát végül egy nagyméretű Hello Kitty- sellőbabába varrták.

Kiemelt tartalom
A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? 2024.3.21 19:41

Ah Fong állítása szerint nem tudott szabadulni Fán Mini szellemétől, és megbékítése céljából fordult a hatóságokhoz 1999 május 30-án. A rendőrök átverésre gyanakodtak, mikor a lány az állítólagos kísértetjárás elől menekülve megjelent náluk, és csak akkor adtak hitelt a szavának, miután kiderült, hogy a tinédzser maga is közrejátszott a nő halálában. 

A brutális kínzások és a gyilkosság három elkövetője. Forrás X/@SnappCrime

Védelem fejében tanúskodott három tettestársa ellen, ezt követően sor került a razziára abban a lakásban, ahol a lepedőktől és függönyöktől kezdve a törölközőkön át az evőeszközökig mindent a száj nélküli japán macskafigura borított. Sajnos a maradványok állapota miatt a szakértők nem tudták megállapítani a halál pontos okát. Ennek eredményeképpen a hármast nem szándékos, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el 2000-ben. Bizonyítékok hiányában az esküdtszék úgy vélte, hogy felelősek ugyan Fán Mini haláláért, de nem szándékosan vetettek véget az életének.

Ugyan Hongkong a Kínai Népköztársaság részét képezi, de különleges közigazgatási terület lévén a kínaitól eltérő, sajátos jogrendszerrel rendelkezik, halálbüntetést pedig nem szabnak ki az országban. Így a lehető legsúlyosabb megtorlással, életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtotta a három férfit Peter Nguyen bíró, aki úgy nyilatkozott:

Amennyire én tudom, az elmúlt években Hongkongban soha nem hallott bíróság ilyen kegyetlenségről, romlottságról, érzéketlenségről, brutalitásról, erőszakról és aljasságról.

Az Ah Fong álnéven ismert kislány eltűnt a nyilvánosság elől, Csön Venlö és Liáng Véjlön jelenleg is büntetésüket töltik. Liáng Söngdzunak azonban 2004 márciusában fellebbezés útján sikerült életfogytiglanról tizennyolc évre csökkentenie a büntetését, és  2014 áprilisában szabadult, 2022 augusztusában azonban egy tízéves kislány molesztálásáért tizenkét hónap börtönbüntetésre ítélték.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!