2023.11.13 18:44
Olvasási idő 6:54
Csáka Eszter Csáka

Heti horoszkóp: így küzdj meg a szezonális depresszióval a csillagjegyed szerint

Heti horoszkóp: így küzdj meg a szezonális depresszióval a csillagjegyed szerint
Forrás Mátrai Cintia/ Refresher Magyarország
ÉLETMÓD HOROSZKÓP

Teljesen természetes, ha az ősz és az egyre sötétebb nappalok beköszöntével a korábbinál kicsit rosszabb az általános hangulatod. Összeszedtünk néhány tippet, hogy megtudd, hogyan javíts a kedveden a csillagjegyed alapján.

Kos

Kos Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Ezen a héten a környezeted nem tud betelni veled, a családod és a barátaid minden apró problémájukat veled szeretnék megbeszélni, tőled kérnek tanácsot, illetve azt várják, hátha te megoldod helyettük a konfliktusaikat. Szeretsz másoknak segíteni, és azt is élvezed, ha hatással lehetsz a környezetedre, azonban számíts arra, hogy a telefonod éjjel-nappal csörögni fog. Kicsit fókuszálj magadra is, próbálj meg lazítani, és ahelyett, hogy megpróbálnád mások életét megoldani, koncentrálj inkább a saját problémáidra. A csillagjegyed alapján akkor vagy a leglehangoltabb, ha a környezeted ignorál, nem vesz rólad tudomást. Szerencsére ezen a héten ettől nem kell tartanod, ellenben ha úgy érzed, eluralkodott rajtad a szezonális depresszió és a rosszkedv, gondold át, hogy pontosan mi az, amin változtatni szeretnél az életedben, illetve nem árt, ha beiktatsz valamilyen testmozgást a mindennapjaidba, például a futást vagy a falmászást. 

Bika

Bika Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


Leginkább az tud kiborítani, ha nem látod a változást azokban a dolgokban, amikért aktívan teszel, hogy javuljanak. Most úgy tűnhet, hogy nem kerülsz közelebb a célodhoz, aminek hatására könnyen levertté válhatsz. A héten sokkal érzelmesebb leszel, mint korábban, és hidd el, nagyon jót tenne, ha ahelyett, hogy elhessegetnéd az érzéseidet, inkább megélnéd azokat. Nehezen tudsz kapcsolódni a belső hangodhoz, emiatt egyáltalán nem tudsz könnyen átvészelni egy időszakos lehangoltságot, rosszkedvet. Próbálj meg leásni a probléma gyökeréig, hiszen akkor azt is látni fogod, hogy mi az, ami segítene megszüntetni ezt az érzést. Ha ilyen időszakot élsz át, igyekezz jobban kitárulkozni a környezeted számára, hogy ők is megértsék, min mész keresztül. Lehet, hogy nincs is másra szükséged, mint néhány barátra, akik meghallgatnak. Sokat görcsölsz azon, hogy társaságban ne mutasd ki az érzéseidet, azonban rengeteg energiádba kerül, hogy fenntartsd a látszatot.

Ikrek

Ikrek Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


Ikrekként nagyon könnyen elkap a szezonális depresszió, hiszen a csillagjegyed alapján képes vagy rövid időn belül átélni magasságokat és mélységeket is. Nálad nem létezik az arany középút, mindent szélsőségesen látsz. Éppen emiatt érdemes kicsit jobban odafigyelned magadra és a gondolataidra, hiszen a legapróbb hírtől is óriási érzelmi kavalkád alakulhat ki benned. Lehet, hogy nem ebben az időszakban váltod valóra az álmaidat, most elég lesz az is, ha szépen lassan, következetesen haladsz a céljaid felé. Akár egy párkapcsolati konfliktus, akár egy veszekedés üti fel a fejét egy barátoddal, igyekezz higgadtan, logikusan átgondolni a problémát ahelyett, hogy rögtön a kardodba dőlnél. Ha azt érzed, túlcsordulnak a gondolatok és az érzések benned, fizesd be magad egy kreatív workshopra, próbáld ki például az agyagozást, a kötést, a gyertya- vagy  parfümkészítést, vagy bármilyen kreatív tevékenységet, aminek segítségével le tudod vezetni a feszültséget.

Rák

Rák Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


A csillagjegyed alapján szeretsz másokról gondoskodni, és nem tudod elképzelni úgy az életed, hogy nincsenek melletted a barátaid és a családod. Ha a környezetedben valakinek problémája van vagy nehézségei adódnak, azt hajlamos vagy annyira átérezni, mintha a saját gondod lenne. Mindent megteszel, hogy megoldd a helyzetet, valamint hogy jobb kedvre derítsd az illetőt, ám ha esetleg nem sikerül rögtön, azt a saját kudarcodként éled meg. Ilyenkor eluralkodik rajtad a lehangoltság, a rosszkedv, amiben aztán hetekig fürdesz. Mivel a szezonális depresszió főként ebben az őszi időszakban jelentkezik, érdemes lenne most kicsit lazábban kezelni a környezeted problémáit. Lépj egyet hátra, és onnan próbálj meg segíteni! Fókuszálj a saját dolgaidra, illetve arra, hogyan tudnál egyről a kettőre lépni. Ha azonban levertnek érzed magad, sokat segít, ha közös programot szervezel a családoddal. Menjetek el egy hétvégi wellness kikapcsolódásra, amit egy hosszú túrával is megspékelhettek.

Oroszlán

Oroszlán Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


Oroszlánként nem jellemző rád, hogy tartósan rosszkedv uralkodjon el rajtad. Fontos számodra, hogy mindig topon légy, hiszen bármikor meglephet egy új lehetőség, kinyílhat egy ajtó, amire szeretsz mindig felkészülni. Azonban, ahogy bárkivel, veled is előfordulhat, hogy minden különösebb ok nélkül rád tör a szezonális depresszió, és hirtelen úgy érzed, már sosem lesz jó kedved. Ez az érzés csak erősödhet, ha a közelmúltban nem sikerült megszerezned azt, amit szerettél volna; nem jött össze egy munkalehetőség, vagy az a randi, amire annyira vártál. Oroszlánként fontos számodra, hogy kézben tartsd a dolgokat, és ne csússzon ki a lábad alól a talaj, azonban ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezted, eluralkodhat rajtad a rosszkedv. Ilyenkor érdemes lehet kicsit kizárnod a külvilágot és magadra koncentrálnod. Nézd meg a kedvenc filmjeidet, készítsd el azt a receptet, amit már régóta kinéztél a neten, vagy csak ülj be egy forró kád vízbe, és relaxálj.

Szűz

Szűz Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia

Hajlamos vagy arra, hogy másokhoz hasonlítsd az életed és a sikereid, de tudnod kell: nehezen leszel elégedett a teljesítményeddel, ha mindig azt figyeled, más mit csinál. Próbáld meg tudatosítani magadban, hogy mindenki más utat jár be, és ez így van rendjén. Senkivel nem kell versenyezned, hiszen csak az számít, hogy a saját képességedhez és helyzetedhez képest mennyit fejlődsz. Emiatt a versengés miatt akár ebben az időszakban kialakulhat egy általános rosszkedv, akár a szezonális depresszió is megjelenhet, ami miatt azonban sokkal nehezebben tudod reálisan és logikusan átlátni azokat a dolgokat, amik aggasztanak. Ha úgy érzed, túlcsordulnak a gondolataid, és sehogy sem sikerül enyhíteni a negatív érzéseken, érdemes átbeszélni a problémáidat a barátaiddal, akik kicsit pozitívabb irányba tudják terelni a gondolataidat. 

Mérleg

Mérleg Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


Szereted, ha minden pont úgy alakul, ahogy eltervezted. A legapróbb eltérések is fel tudnak dühíteni, hiszen akkor úgy érzed, hogy nem vagy képes kézben tartani mindent. Hajlamos vagy túl sok feladatot vállalni egyszerre, mivel azt gondolod, minden meg tudsz oldani, ám amikor az idő elteltével kezd kiderülni, hogy fizikailag mégsem lehetséges ennyi mindent elintézni egy embernek, kezdesz szétesni. Ha mostanában ebben a cipőben jársz, érdemes lenne pár dolgot kiadni a kezeid közül, hogy megkönnyítsd a saját helyzeted. A csillagjegyek közül mérlegként az egyik leghajlamosabb vagy arra, hogy eluralkodjon rajtad a szezonális depresszió, azonban sokat segíthetsz a mentális egészségednek azzal, ha igyekszel mindent objektíven nézni, és a helyén kezelni a dolgokat. Nem kell kudarcként tekintened valamire, amit nem tudtál elintézni csak azért, mert nem fért bele az idődbe. Neked is csak 24 órád van egy nap, ahogy mindenki másnak. Sokat segíthet, ha beiktatod a sportot az életedbe, az úszás vagy bármilyen vízi tevékenység például kifejezetten jót tenne a lelkednek és a testednek is.

Skorpió

Skorpió Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


Az egyre sötétebb nappalok és hosszabb éjszakák sajnos hajlamosak negatív irányba befolyásolni a kedvedet. Ha átgondolod, rájössz, hogy általában az évnek ebben az időszakában fogyatkozik meg az energiád is. Annak ellenére, hogy ebben a szezonban van a születésnapod, sokszor ilyenkor jutsz el odáig, hogy értékeld az idei éved, majd összehasonlítod a korábbiakkal. Ha azt tapasztalod, hogy nem sikerült olyan léptékben haladnod, ahogy szeretted volna, akkor hajlamos vagy befordulni, és egy időre elengedni az álmaidat, terveidet a jövőre nézve. Igyekezz olyan megértő lenni magaddal szemben is, amilyen másokkal vagy! Gondold át, így is mennyi mindent sikerült elérned, illetve mennyi új élménnyel, tapasztalattal lettél gazdagabb. Ha úgy érzed, szezonális depresszióban szenvedsz, próbálj meg olyan tevékenységeket csinálni, melyekkel sikerül kikapcsolódnod, kapcsolódj a természettel és az állatokkal, menj el kirándulni, sétáltass kutyákat a helyi menhelyen, végezz olyan tevékenységeket, amik szellemileg is feltöltenek.

Nyilas

Nyilas Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


Imádod a kalandokat, a társaságot, és mindig valamilyen új élményre vágysz. Számodra ez az időszak nem feltétlen a legideálisabb, hiszen úgy érezheted, hogy beszűkülnek a lehetőségeid. Az ősz, a hideg beköszöntével kicsit leülepszik a kedved is, amit az is befolyásol, hogy mennyi időt töltesz a környezeteddel. Nem feltétlen szeretsz egyedül lenni, imádod, ha pezsegnek körülötted az emberek, hiszen akkor úgy érzed, mindig történik valami. Nem szeretsz unatkozni, így kicsit megviselhet ez az időszak, amikor mindenki inkább otthon, bekuckózva tölti az ideje nagy részét. Szervezz programokat akár úgy, hogy valaki otthonában vagytok, és olyan új dolgokat próbáltok ki, amit korábban még nem! Lehet az egy társasjáték vagy akár egy új kozmetikai eszköz, bármi, ami újdonsággal hat a társaságra. Ne aggódj, ha a barátaid annyira nem érnek rá mostanában, hiszen ez a legjobb időszak arra, hogy kitűzz magadnak apróbb célokat, amiket kevesebb erőfeszítéssel is elérhetsz, hogy sikerélményben legyen részed.

Bak

Bak Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


Igazi társasági ember vagy, imádod a nyüzsgést, a reggelig tartó bulikat, de nem riadsz vissza attól sem, ha egy estére több bulimeghívásod van. Nem okoz gondot számodra, hogy a hideg időben is megtaláld a társaságot és a helyet, ahol jól érezheted magad. Annak ellenére, hogy a legtöbb barátod ilyenkor szívesebben marad otthon és pihen egy nehéz nap után, te vágysz arra, hogy összegyűljetek és megbeszéljétek, hogy kinek milyen napja volt. Ne aggódj, ha kevésbé szeretne kimozdulni a környezeted, mint nyáron, inkább szervezz házibulikat, ahol az otthon melegében is ugyanolyan jól tudjátok érezni magatokat. Ha úgy érzed, mostanában kevesebbet találkoznak veled a barátaid, ne vedd magadra, inkább fordítsd azt az energiát a saját javadra. Olvass, járj el moziba, kiállításokra, hiszen ezek azok a programok, amiken egyedül is szeretsz részt venni. 

Vízöntő

Vízöntő Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


Vízöntőként nem jellemző rád, hogy túlzottan maga alá gyűr a szezonális depresszió, azonban nem árt az óvatosság, hiszen ez a fajta levertség bárkivel előfordulhat. Nem szereted, ha megmondják, hogy mit csinálj – akár a munkahelyedről, akár a magánéletedről van szó –, mivel azonnal lázadó üzemmódba kapcsolsz, ami nem lesz túl konstruktív sem a te, sem a környezeted számára. Igyekezz megtalálni az arany középutat, illetve aszerint cselekedni, ami mindenkinek kényelmes. Nem kell feladnod a saját elveidet ahhoz, hogy a másiknak is jó legyen. Lehet, hogy mostanában problémád van azzal, hogy nem igazán tudod, hogyan, milyen irányba alakítsd az életed, ez pedig akár befolyásolhatja az általános hangulatod, pláne, ha úgy érzed, kiégtél a munkahelyeden, és nem érzed fontosnak, amit csinálsz. Próbáld meg kitalálni az első lépéseket, amelyeket meg kell tenned ahhoz, hogy elindulj a jó irányba. Sokat segíthet, ha több időt szentelsz a kultúrának, látogass el egy filmfesztiválra, egy kiállításra, vagy olvass szépirodalmi műveket, novellásköteteket. 

Halak

Halak Forrás REFRESHER / Mátrai Cintia


Lehet, hogy mostanában a szokásosnál több időt töltöttél a családoddal, ami önmagában szuper, azonban ilyenkor elkaphat az érzés, hogy nem vagy elég jó szerintük. Érzékenyen érint, ha a családod véleményezi az életedet és a döntéseidet, hiszen általában úgy érzed, kritizálnak és teljesen más irányba próbálnak terelni, mint amilyen úton éppen jársz. Ennek következtében levertté tehet a családi látogatás, és rád törhet az érzés, hogy nem tisztelnek eléggé. Próbáld meg a pozitív oldaláról megfogni az egészet, igyekezz megbeszélni velük, hogy hogyan érzed magad akkor, amikor megjegyzéseket tesznek, így ők is megértik, hogy mi a problémád. Legyél asszertív, és mutasd meg nekik, hogyan szeretnéd, ha kommunikálnátok egymással, hogy senkinek se sérüljenek az érzései. Ha úgy érzed, eluralkodik rajtad a szezonális depresszió, szervezz programokat a barátaiddal, menj el biciklizni (ha az időjárás engedi), vagy kösd le magad néhány kreatív játékkal, például rakj ki ragasztható kövekkel egy képet vagy készíts ékszereket gyöngyökből.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!