2023.11.10 16:41
Olvasási idő 1:07
Krajnyák Petra

Pont került a Pöttyös-mizéria végére: kiderült, túrós-e a rudi, vagy sem

GASZTRO GASZTRO KÖZÖSSÉGI MÉDIA TIKTOK

Célt ért a Termékkritikus nevű tiktokker, ismét igazi túró van a Pöttyös túrórudijaiban.

2023 május 31-én egy tiktokker azért jelentette fel a Pöttyös márkát birtokló Friesland Hungária Zrt.-t a Nébih-nél, mert az – állítása szerint – félrevezeti a vásárlóit.

A Termékkritikus nevű felhasználó állítása szerint a madártejes, epres, mogyorókrémes, sós karamellás, kókuszos ízesítésű, illetve a cukormentes termékek túró helyett savanyú tejalvadékból és tejalapú rögös készítményből készültek.

A videós akkor azonnali hatállyal követelte a Túró Rudi felirat eltávolítását az érintett termékek csomagolásról, illetve a „Pöttyös az igazi” jelmondat azonnali felülvizsgálatát. A felhasználó szerint ugyanis ezen megnevezésről a korábban túróból készült desszert emlékére asszociálnak a vásárlók, holott a fenti termékek nem tartalmaznak túrót.

Miután bírósági eljárás indult az ügyben, a gyártó tisztázta a Pöttyös-termékek szóban forgó alapanyagának mibenlétét. A Noizz.hu-nak küldött közleményük szerint a Pöttyös termékei esetében a meghatározó alapanyag a zsírszegény túró. Mint írják, egyes termékeik esetében – a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározásának megfelelő – túrót használnak, melyek az értékesített termékek mintegy kétharmadát teszik ki. 

Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán.

– áll a közleményben.

Nemrég azonban végre pont került az nagy túróbotrány végére: a Termékkritikus friss videója szerint fellélegezhetünk, mert ismét igazi túró van az ízesített termékekben is, kivételt csak a Pöttyös Rudikornis és a laktózmentes készítmény képez, ám a felhasználó szerint ezek neve nem félrevezető.

@termekkritikus 284. rész: Itt a vége! Véget ért a Pöttyös túróbotrány - újra van túró az ízesített Pöttyös Túró Rudikban! #atermékkritikus#termékkritikus#vásároljokosan#pöttyös#pöttyöstúrórudi#pöttyösbotrány#túró#magyarélelmiszerkönyv#újravanbennetúró#frieslandcampina#köszönöm#tejalapúrögöskészítmény#botrány#hatóságivizsgálat#hatóságieljárás#kockás#nyilatkozat#sajtó#tudatosvásárlás#tudatosvásárló#addtovább♬ eredeti hang - A termékkritikus