2023.11.9 10:19
Olvasási idő 1:08
Szöllősi Anna

A 2024-es Met-gála olyan darabok köré épül, amiket már nem is viselnek emberi testen

DIVAT DIVAT KIÁLLÍTÁS MET GALA

Az idei év divatestjére, valamint az azt követő kiállításra a Costume Institute előássa a Met archívumának legritkább darabjait, hogy a divat és a technológia eddig még nem látott egyvelegét mutassa be.

2024-ben – május első hétfőjén – ismét megrendezik a divat legnagyobb estjeként emlegetett Met-gálát, és a Metropolitan Museum of Art bejelentette, hogy az idei gála, illetve az általa megnyitott tavaszi kiállítás témája a Sleeping Beauties: Reawakening Fashion (Alvó szépségek: Újraélesztett divat) címmel fut majd.

A kollekció a Metropolitan Múzeum divatosztálya, a Costume Institute gyűjteményéből vesz elő 250 olyan ritkán látott ruhadarabot, amik túl törékenyek ahhoz, hogy valaha is viselni lehessen őket. Az archív ruhadarabokat a kortárs változatok mellett mutatják be, a történelmi darabok biztonságos életre keltéséhez pedig mesterséges intelligenciát és CGI-t használnak majd. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

The Metropolitan Museum of Art (@metmuseum) által megosztott bejegyzés

„Ez az innovatív kiállítás a képzeletünk határait feszegeti, és arra invitál minket, hogy felismerjük egy mű számos aspektusát, többet tudjunk a történetéről, és mélyebben megismerjük a szépségét“ – mondta Max Hollein, a Met vezérigazgatója a Vogue-nak.

Amikor a ruhadarabok bekerülnek a Met gyűjteményébe, már nem viselhetők az emberi testen. Hogyan érthetjük meg tehát a divat ezen remekműveinek mozgását és energiáját?

– tette fel a költői kérdést a Met az Instagramon.

Kiemelt tartalom
Macskajelmez és menyasszonyi ruha: az idei MET-gálán Karl Lagerfeld előtt tisztelegtek a sztárok, állati fura szettekben Macskajelmez és menyasszonyi ruha: az idei MET-gálán Karl Lagerfeld előtt tisztelegtek a sztárok, állati fura szettekben 2023.5.2 13:59

Bár a konkrét ruhadarabokat még nem hoztak nyilvánosságra, a repertoár a divattörténet 400 évét öleli fel, Phillip Lim, Stella McCartney és Connor Ives tervezők munkáit bemutatva, valamint a divat úttörő alakjai is szerepet kapnak, Elsa Schiaparellitől Yves Saint Laurent-ig, Christian Diorig és Hubert de Givenchy-ig. A megjelenések három „zónában“ – szárazföld, tenger és ég – lesznek láthatók, amik a divat „természeti világhoz“ fűződő, folyamatosan változó kapcsolatát mutatják be, és hangsúlyozzák a divatszakma fenntarthatóságra, körkörösségre és természetes anyagokra irányuló kortárs törekvéseit.

Kiemelt tartalom
 Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat tegnap 10:38 -kor

A 2023-as Met-gálán a világsztárok a 2019-ben elhunyt Karl Lagerfeld divatikon és tervező öröksége előtt tisztelegtek, aki a Chanel és a Fendi divatházakat vezette, és évtizedeken át a divatvilág egyik legnagyobb alakjaként volt számon tartva.