2023.11.8 9:28
Olvasási idő 0:58
Szécsi Krisztián

Nyelőcsöveket mart szét a Coca-Cola szénsavas üdítője Horvátországban, több ember kórházba került

GASZTRO COCA-COLA HORVÁTORSZÁG ITAL

A Coca-Cola szerint a belső vizsgálat során nem találtak hibát, a horvát vendéglátósok mégis sorra hagynak fel az ital forgalmazásával.

A horvát Jutarnij és 24 Sata sajtóorgánumok egy igen nyugtalanító esetről számolnak be, miután közösségi médiás posztok tömkelege szólt arról, hogy a Coca-Cola által forgalmazott Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate üdítőitala miatt többen kórházba kerültek, mivel az szétmarja a nyelőcsövet. Az ügyben végül nyomozást rendeltek el a horvát hatóságok.

Az első eset a horvát Tengermellék-Hegyvidék megyéhez vezet, ahol egy fiumei (rijekai) kórház megerősítette, hogy valóban ápolnak egy olyan beteget, akinek a nyelőcsövét vegyszer okozta marással kezelik. A rendőrség beszámolója szerint valóban kaptak bejelentést, ahol egy férfi rosszul lett a szénsavas ital elfogyasztása után.

Az esetekhez kötött üdítőital. Forrás Römerquelle

A hírekre hamarosan a Coca-Cola is reagált. „Egyetlen elszigetelt esetről tudunk, amely egy üveg Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate üveggel kapcsolatos. Együttérzésünket fejezzük ki, és bízunk az ügyben érintett személy mielőbbi és teljes felépülésében“ – idézi a cég közleményét a Telex.

Kiemelt tartalom
Olcsó olasz kocsmáktól az előkelő bárokig: így lett az Aperol Spritz 100 év alatt mindenki kedvenc itala Olcsó olasz kocsmáktól az előkelő bárokig: így lett az Aperol Spritz 100 év alatt mindenki kedvenc itala 2023.9.15 17:51

Miután a fejlemények napvilágot láttak, a horvátországi vendéglátó egységek sorra hagytak fel az ital forgalmazásával, s hirtelen előkerült egy másik eset is, ahol még májusban hasonló problémával kezeltek egy olasz férfit, akinek szintén ez az üdítő marta ki nyelőcsövét. Majd most novemberben újabb két férfi került kórházba mérgezéses tünetekkel egy zágrábi klinika gasztroenterológiai osztályára. Egyikük Coca-Colát ivott, állapotuk stabil.

„A cég horvát leányvállalata részletes belső vizsgálatot folytatott, de a gyártási folyamatban nem találtak eltérést“ – nyilatkozta Coca-Cola ausztriai központja a hírekre. Végül még ezen a héten, szintén Zágrábban, egy egyetemen is vizsgálat kezdődött, miután egy hallgató az automatából vett dobozos kóla elfogyasztása után szintén mérgezéses tüneteket produkált. Az intézmény azonnal lekapcsolta a gépeket.