2023.10.31 8:52
Olvasási idő 1:11
Masszi-Rigó Csilla

Kiderült, ki lett az év aranylabdása, a sztárfocista rekordját egy élet alatt is nehéz lesz megdönteni

SPORT ARANYLABDA FOCI LABDARÚGÁS LIONEL MESSI

Lionel Messi 36 évesen is a legjobb.

Az argentin válogatottat tavaly világbajnoki címig vezető Lionel Messi pályafutása során nyolcadik alkalommal nyerte el a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát.


Az Inter Miami 36 éves szupersztárja – aki már eddig is rekorder volt a díj történetében – hétfőn, a Párizsban rendezett díjátadón elmondta, ez az argentin nemzeti csapat sikere is egyben. A focista beszédében a 2020-ban elhunyt Diego Maradonáról is megemlékezett, aki tegnap ünnepelte volna 63. születésnapját.

A nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi gyermekei (Thiago Messi, Mateo Messi Roccuzzo és Ciro Messi Roccuzz) társaságában veszi át a díjat. Forrás Pascal Le Segretain/Getty Images


A dél-amerikai támadó a 23 éves norvég Erling Haalandot (Manchester City) és a 24 esztendős francia Kylian Mbappét (Paris Saint-Germain) utasította maga mögé a szavazáson, melynek során nem a naptári évben, hanem a szezonban nyújtott teljesítmény alapján született döntés.


Az ötödik alkalommal odaítélt női Aranylabdát az FC Barcelonában játszó Aitana Bonmatí kapta meg, a spanyol futballista idén világbajnoki címet is nyert hazája válogatottjával. A legjobb 21 éven aluli labdarúgónak járó díjat, a Kopa-trófeát (amelyről az eddigi Aranylabda-győztesek szavaztak) a Real Madridot erősítő angol Jude Bellingham nyerte el.

A negyedszer odaítélt, legjobb kapusnak járó Jasin-díjat a világbajnok argentin válogatott és az Aston Villa hálóőre, Emiliano Martínez érdemelte ki. A legjobb csatárnak járó Gerd Müller-trófeát a 56 találatot szerző Haaland kapta, akinek csapata, a triplázó, Angliában bajnok és FA Kupa-győztes, valamint a története első Bajnokok Ligája-diadalát arató Manchester City, a tavalyi évhez hasonlóan az év együttese lett.


A szociális és jótékonysági projektekben kiemelten tevékeny labdarúgónak megítélt Sócrates-díj, amelyet a 70-es, 80-as évek kiváló brazil futballistájáról neveztek el, Vinicius Juniorhoz, a Real Madrid brazil támadójához került. 

Az Aranylabda-szavazás végeredménye:

  1.  Lionel Messi (argentin, Inter Miami)
  2. Erling Haaland (norvég, Manchester City)
  3. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)
  4. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
  5. Rodri (spanyol, Manchester City)
  6. Vinicius Junior (brazil, Real Madrid)
  7. Julián Álvarez (argentin, Manchester City)
  8. Victor Osimhen (nigériai, Napoli)
  9. Bernardo Silva (portugál, Manchester City)
  10. Luka Modric (horvát, Real Madrid)