2023.10.26 16:04
Olvasási idő 1:41
Maier Péter

Túl sok szex és romantika, túl kevés barátság – ezt gondolják a sorozatokról és filmekről a fiatalok egy friss tanulmány szerint

TÁRSADALOM BARÁTSÁG FIATAL FELNŐTTEK FILMEK GYEREKEK SOROZATOK SZEX TINÉDZSEREK

Szexszel tényleg mindent el lehet adni? Nem olyan magától értetődő ez egy friss amerikai tanulmány szerint.

Túl sok a szex és a romantika a sorozatokban, illetve filmekben a tinédzserek és fiatal felnőttek szerint – derül ki egy Teens and Screens című jelentésből, amelyet a kaliforniai Center For Scholars and Storytellers adott ki. A kutatás eredményei szerint a fiatalok több barátságot és plátói kapcsolatot szeretnének látni a képernyőn.

A jelentés egy 1500, 10 és 24 év közötti (az Amerikai Tudományos Akadémia, a NAS meghatározása szerint serdülőkorba tartozó) fiatal körében végzett felmérés eredményeit mutatja be, akik az eredményekről szóló sajtóközlemény szerint faji és nemi hovatartozás szempontjából tükrözik az amerikai népszámlálás adatait. A válaszokat 2023 augusztusában gyűjtötték be.

A 13-24 éves serdülők csaknem fele (47,5 százalék) úgy véli, hogy a szex és a szexuális tartalom nem lenne szükséges a legtöbb tévéműsor és film cselekményéhez, míg 44,3 százalékuk szerint a médiatartalmak túlzásba viszik a romantikát. A többség (51,5 százalék) azt szeretné, ha a tartalmak jobban a barátságokra összpontosítanának, 39 százalék pedig szívesen látna több aromantikus és aszexuális karaktert a filmekben, illetve a sorozatokban.

A fiatalok szerint a természetellenes, erőltetett vagy mérgező romantikus kapcsolatok a legellenszenvesebb visszatérő elemek közé tartoznak. Mindemellett zavarják őket az állandó szerelmi háromszögek, a párkapcsolatoknak a boldogság alappilléreként való ábrázolása, illetve az, hogy a férfi és a női főszereplők mindig együtt kötnek ki.

Ezek a (fontos kiemelni: amerikai) statisztikák egyébként összhangban vannak azzal, amit a fiatalok viselkedésében lát a tudomány: kevesebbet szexelnek, mint a szüleik az ő korukban, és a legtöbben azt veszik észre, hogy a környezetükben egyre többen választják a szingliéletet.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2024.4.24 17:40

Hogy miért értékelik jobban a mai tinik a Stranger Things-es gyerekek kalandjait, mint a műfaszokat az Eufóriában? A szerzők elmélete szerint az lehet az oka, hogy a Covid miatt bekövetkező magányosság egy csomó gyermeket megfosztott attól, hogy az úgynevezett harmadik helyeken (tehát ami nem az iskola vagy az otthon) játsszon, kalandozzon, felfedezzen, megélje a kíváncsiságot és a bajtársiasságot, ezt szeretné pótolni, amikor képernyő elé ül.

Bár igaz, hogy a serdülők kevesebb szexet szeretnének a tévében és a filmekben, a felmérés elsősorban azt állítja, hogy több típusát szeretnék látni a kapcsolatoknak a médiában

– mondta a sajtóközleményben dr. Yalda T. Uhls, a CSS alapítója és igazgatója, a tanulmány társszerzője, a UCLA pszichológia tanszékének adjunktusa.

„Tudjuk, hogy a fiatalokat járványszerűen sújtja a magány, és az általuk fogyasztott tartalmakban keresik az emberi kapcsolatok modellezését“ – folytatta Uhls. „Egyes történetírók a szexet és a romantikát arra használják, hogy lerövidítsék a karakterek közötti kapcsolatokat, de fontos, hogy Hollywood felismerje, a serdülők olyan történeteket szeretnének, amelyek a kapcsolatok teljes spektrumát bemutatják.“

A fiatalok sorozat- és filmfogyasztási szokásairól, illetve igényeiről szóló jelentés teljes egészében itt érhető el.