2023.10.26 14:27
Olvasási idő 0:44
Maier Péter

Két kiskorú magyar állampolgárt is túszul ejtett a Hamász Gázában

KÖZÉLET HAMASZ IZRAEL

Édesanyjuk utolsó információja a két kislányról egy felvétel, amelyen egy matracon ülve zokognak.

Két magyar magyar állampolgárságú gyermeket, a nyolcéves Ellát és a tizenöt éves Dafnát is túszul ejtett a Hamász terorrszervezet – erősítette meg a Hetek megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A lap interjút készített a két kislány édesanyjával, amelyből kiderül: a Majan Zin nevű, magyar-izraeli állampolgárságú nő gyermekei a volt férje új családjának izraeli otthonában tartózkodtak egy Nahal Oz nevű kibucban, amikor a terrorszervezet elrabolta őket.

Később a nőhöz eljutott egy videó, amit a terroristák készítettek az egyik kislány telefonjával. A volt férjét lábon lőtték, majd az új családjából származó, idősebbik fiát magukkal vitték, hogy az ő segítségével kényszerítsék a szomszédokat arra, hogy kinyissák nekik az ajtót. Habár mind együttműködőek voltak a terroristákkal, a Hamász fegyveresei végül a volt férjét, annak párját és a fiút is megölték, Ellát és Dafnát pedig magukkal vitték Gázába.

Paczolay Máté külügyi szóvivő a Hetek megkeresésére az alábbi választ adta: „Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az édesanyával, valamint az izraeli hatóságok által létrehozott különleges munkacsoporttal. A gyerekek magyar-izraeli kettős állampolgárok, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy kiszabadulhassanak, de a biztonsági szempontokra való tekintettel nem áll módunkban több részletet megosztani a nyilvánossággal. A terrortámadásnak továbbra sincs magyar áldozata.”