2023.10.25 16:36
Olvasási idő 0:46
Szécsi Krisztián

Fiatalon elhunyt barátja előtt tiszteleg új filmjével A martfűi rém rendezője

FILMEK + SOROZATOK ELŐZETES FILMEK MAGYAR FILM SOPSITS ÁRPÁD BALÁZS

Sopsits Árpád Balázs új filmje, a "Mellékszereplők" egy igazi személyes hangvételű bűnügyi dráma lesz.

Október 26-tól, csütörtöktől, látható országszerte a mozikban Sopsits Árpád Balázs rendező és producer hetedik nagyjátékfilmje, a Mellékszereplők, amely három család összefonódó történetén keresztül vizsgálja a bűn lélektanát.

A nagy szakmai és közönségsikert aratott A martfűi rém (2016) után ismét fajsúlyos morális kérdéseket feszeget a rendező. A puzzle-szerűen felépülő, fokozatosan összeálló történetszálak három, teljesen különböző hátterű család életének eseményeit és egy rejtélyes fénykép által elindított nyomozás drámai fordulatait mesélik el, napjaink vidéki Magyarországán.

Egy gazdag üzletember és felesége, nevelt lányuk, egy kiállítás-rendező fotográfus és keramikus felesége, valamint egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. A filmbéli nyomozás során sorsuk egyre jobban összefonódik, életüket pedig alapjaiban borítják fel a múlt ködéből feltáruló titkok és bűnök.

Vajon ki válhat tettessé, és ki áldozattá? Kinek van joga ítélkezni felettünk? Mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz? Meg tudunk-e bocsátani magunknak? Ehhez hasonló morális kérdéseket jár körül ez sajátos felépítésű, személyes hangulatú „társadalmi dráma“, amelyet Sopsits barátja, a tragikusan fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták. „Jó barátom volt, 41 évesen, betegségben halt meg. A fotóalanyai vallomásként meséltek neki az életükről. A film bizonyos fokig in memoriam, ezért játszik benne a testvére és a kislánya is“ – nyilatkozta filmjéről Sopsits.