A cikk a Trafó megbízásából készült.
2023.10.17 15:04
Olvasási idő 1:40

Hogy találkozhat a ballroom vogue és a sámánizmus a Trafóban? – Természetfeletti élmény vár a Yishun lángokban előadásán

KULTÚRA PROGRAMAJÁNLÓ SZÍNHÁZ TRAFÓ

Ballroom culture a sámánizmus oltárán, transzcendentális trip 60 percben és Délkelet-Ázsia ismeretlen világának szépsége tárulhat eléd október 20-án a Trafóban, a "Yishun lángokban" előadásán.

Mennyit tudsz Délkelet-Ázsia kultúrájáról és vallásairól? Gondolnád, hogy az istenségek találkozása a földi halandók életére is szignifikánsan kihathat? Hogyan fér el egymás mellett a sámánizmus és a még itthon is alig csak virágzó ballroom vogue kultúra olyan helyeken, ahol a mai napig szigorú hitrendszerek és szabályok alapján épül fel a társadalom? 

Részlet a Yishun lángokban című előadásból. Forrás Yishun is Burning/ Dajana Lothert

Bár egy ország hagyományait csak úgy ismerheti meg igazán az ember, ha ő maga is aktív részt vesz azok megtapasztalásában, a Trafóban most te is egy lépéssel közelebb kerülhetsz az egészen távoli kelethez. Egészen Szingapúrig utazunk, Yishun városrészig, amely nem csak az ország egyik legsűrűbben lakott része, számos vallás találkozik egyetlen helyen a taoizmustól kezdve a kereszténységen át az iszlámon keresztül egészen a hinduizmusig.

Hindu rituálé, melyben az extázis eléréséhez sokszor saját testükön ejtenek sebet a résztvevők. Forrás Yishun is burning/ Tran Thao Mien

Yishun egy különös esetekkel, gyilkosságokkal, öngyilkosságokkal, sőt, macskagyilkosságokkal teli disztópikus hely, amely közel sem a szingapúri csillogást és gazdagságot mutatja be, spirituálisan azonban mégis egészen elképesztő eseményeknek és történeteknek ad teret. Itt kezdődik a Yishun is burning (Yishun lángokban) is, amely egyszerre egy multikulturális táncelőadás, performansz, zenei élmény és dokumentumfilm, együttesen pedig nemcsak az audiovizuális műfajokat keveri, de átlépi a nemek, a fajok és a vallások határait is.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk júniusban? – 7 kiállítás, amivel berúghatod a nyarat Hová menjünk, miket nézzünk júniusban? – 7 kiállítás, amivel berúghatod a nyarat 2024.6.1 8:49

A műsor rendezője, a szingapúri Ka Fai 18 hónapon keresztül vándorolt Délkelet-Ázsiában és találkozott tajvani, szibériai, vietnámi, szingapúri és indonéz médiumokkal és sámánokkal. Célja az volt, hogy rajtuk és a vallási rituálékon keresztül filmre vegye az emberi tudat teljes átváltozását, transzba esését és extázisát úgy, hogy közben az európai avatatlan szemek is közelebb kerüljenek egy olyan világhoz, amely túlmutat a földi halandóságon, és nemektől, fajoktól és helyektől függetlenül egyesíti a természetet az univerzummal. 

Sun Phitthaya Phaefuang, aka Aurora Sun táncos Kali istenként jelenik meg a képernyőn. Forrás Yishun is Burning/ Dajana Lothert

Az előadás során számos váratlan jelenettel találkozunk: kínaiak egy indiai vallási fesztiválon, maláj zenészek kínai alvilági istenekként beöltözve, fájdalmas hindu rituálék, melyek az öröklét kegyetlen, de mégis igazságos istenségeit ünneplik. 

Az egyórás performanszot a délkelet-ázsiai vogueing szcéna feltörekvő csillaga, a thaiföldi születésű norvég táncos, Sun Phitthaya Phaefuang alias Aurora Sun vezeti, táncát pedig a szingapúri NADA maláj zenekar és egy kínai dobos, Cheryl Ong előadása kíséri élő közvetítésben.

Sun egymaga képes minden tekintetet a színpadra vonzani, előadása során a vogue kultúra kifinomultsága csodás elegyet alkot a vallási rituálék földöntúliságával, az összképből azonban nem maradhat ki a kötetlen, szabad tánc sem. 

Yishun lángokban október 20-án és október 21-én a Trafóban. Forrás Yishun is Burning/ Dajana Lothert

Choy Ka Fai előadása a kilencvenes évek meghatározó kultfilmje, a Párizs lángjai (eredeti címén: Paris is burning) nyomán kívánja bemutatni a globalizált világ problémáit egy olyan szűrőn keresztül, amely performanszok, installációk, a modern és hagyományos ázsiai tánckultúra mentén kívánja megmutatni a spiritualitás, a transz és a hitrendszerek alternatív és eltűnőben lévő szépségét.

Choy Kai Fai: Yishun lángokban (SG/GR) 
Trafó, Nagyterem
2023. október 20-21. | 20:00
60 perc