2023.10.13 12:39
Olvasási idő 0:37
Krajnyák Petra

Berlini épület falán elevenedtek meg Petőfi Sándor versei a mesterséges intelligencia segítségével

KULTÚRA BERLIN IRODALOM MAGYAR MŰVÉSZ MAGYAR NYELV

A Petőfi-versekből, MI segítségével készített animációt a Collegium Hungaricum Berlin falán lehet látni.

Szauder Dávid médiaművészt Petőfi Sándor leghíresebb versei ihlették meg, az alkotó pedig mesterséges intelligencia alapú animációjával vett részt a berlini Fények Fesztiválján. Az alkotást a berlini történelmi belvárosban álló magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin homlokzatán prezentálta. A CHB évek óta használja a berlini történelmi belvárosban álló neo-bauhaus stílusú épületének homlokzatát a magyar kultúrát bemutató, közvetítő felületként, amelynek révén ezúttal Szauder Dávid legújabb alkotását tekinthetik meg a környéken sétálók.

Híres Petőfi-versekből készült el Szauder Dávid MI-animációja. Forrás COLLEGIUM HUNGARICUM BERLIN

Az ember és a gép együttélésének határait boncolgató munkája egyesíti az irodalmat, a képzőművészetet, és a technológiát. Szauder nemcsak az írott nyelv és a vizualitás ötvözésének határtalan lehetőségeit mutatja meg, hanem az emberi kreativitás jövőjébe is betekintést enged.

Kiemelt tartalom
Honnan jön a technó műfaja, ami Berlinben a világörökség része lett, és kulturális bojkottal áll ki a palesztinok mellett? Honnan jön a technó műfaja, ami Berlinben a világörökség része lett, és kulturális bojkottal áll ki a palesztinok mellett? 2024.4.3 19:32

A Fények fesztiválja a berlini ősz egyik leglátványosabb eseménye. A szombat este 20 órakor kezdődő, 19. alkalommal megrendezett tíznapos fesztivál esti vetítéseit 43 helyszínen tartják. A Collegium Hungaricum Berlin közvetlen környezetében is számos világhírű építmény úszik ekkor fényárban, köztük a Brandenburgi kapu és a Humboldt Egyetem főépülete is.