2023.10.13 11:42
Olvasási idő 2:32

5 hely Európában, ahol fizetnének azért, hogy ott élj és dolgozz

UROPE EURÓPAI UNIÓ UTAZÁS

Mediterrán helyre vágynál, esetleg a hűvösebb éghajlat kedvelője vagy? Európában mindenki megtalálja a számára ideális helyet, sok országban pedig szívesen várják hosszabb időre is a külföldi látogatókat.

Kacérkodsz a gondolattal, hogy olyan helyen élj akár csak egy ideig, ahol a napsütéses órák száma magasabb, mint nálunk? Vagy épp az ellenkezője vonz? Tudtad, hogy a világon számos olyan ország van, amely még fizet is azért a külföldieknek, hogy odaköltözzenek és segítsenek felélénkíteni a helyi gazdaságot és persze, hogy javítsanak a demográfiai mutatójukon? Például Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, sőt Írországban és Dániában is találhatunk olyan letelepedési csomagokat, amelyek pénzt biztosítanak az áttelepüléshez, ingatlanvásárláshoz vagy akár az első vállalkozás elindításához. A Kiwi.com összefoglalója most ezekre az európai helyszínekre kalauzol.

A home office sokak számára lehetőséget nyújt arra, hogy akár tartósan más országból dolgozzanak – a Kiwi.com reprezentatív kutatás alapján a magyarok mintegy 8%-a dolgozik kizárólag távmunkában és 3% rendszeresen dolgozik különböző országokból. Az oldal szeptemberben megkérdezte az Instagram-követőit, hogy álmodoztak-e már arról, hogy más országba költözzenek; 88%-uk igennel válaszolt.

A legvágyottabb úticélok közé sorolták pl. Balit, Madeirát, a Feröer-szigeteket, Marokkót, Barcelonát, Thaiföldet és az USÁ-t, de akadtak olyanok is, akik Bulgária vagy Csehország fővárosába tennék át a székhelyüket akár csak egy kis időre vagy tartósabban.

A világon sok olyan ország van, amely szeretné fellendíteni a helyi gazdaságot és küzdene az elöregedés ellen, így hajlandó fizetni külföldieknek azért, hogy területükön, a kiválasztott városokban éljenek. Ennek köszönhetően a külföldön élésről álmodozók akár duplán is jól járhatnak, hiszen egyrészt kapják a fizetésüket az állandó munkájukért, másrészt pénzügyi támogatásban részesülnek azért, hogy egy másik országban telepedtek le.

1. Spanyolország

Ponga télen Forrás Xuan Cueto/Europa Press via Getty Images

Spanyolország, mely a második legnépszerűbb repülős célpont volt idén nyáron a magyarok körében, demográfiai problémákkal küzd, a népesség öregszik, a születési ráta csökken; a lakosság jelentős része a nagyobb városokban telepedett le. Az ország mindig is vonzotta a turistákat. A hatóságok éppen ezért kitalálták, hogy külföldieket csábítanak az országba, azon belül is főképp kisebb vidéki településekre. Ilyen például Ponga, egy elbűvölő természetközeli, hegyekkel borított városka Spanyolország északi részén, Asztúria tartományban. A helyi hatóságok különleges programmal támogatják az itt letelepedni vágyókat. A program keretében a gyermekes családokat akár 3000 euróval, az egyedülállókat vagy gyermek nélküli párokat akár 2000 euróval is támogatják abban az esetben, ha minimum 5 évre letelepednek.

2. Olaszország

Acquarica del Capo Forrás GETTY IMAGES

A napsütötte Olaszország szintén támogatással várja az országban letelepedőket, hasonló okokból, mint a spanyolok. Olaszország volt a legközkedveltebb repülős célpont nyáron a magyarok körében. Presicce-Acquarica olyan két városból (Presicce és Acquarica del Capo) összeolvadt mediterrán település a dél-olaszországi Lecce tartományban, ahol jelenleg 30 000 euróig terjedő támogatást kínálnak az új lakosoknak – feltéve, ha hivatalosan is regisztrálják magukat, és azt helyi ingatlan felújítására vagy vásárlására használják fel maximum az összköltség feléig.

3. Görögország

Antiküthéra Forrás Kiwi.com

Görögországot is nagyon szeretik a magyarok, a nyáron a dobogó 3. fokát foglalta el honfitársaink körében repülővel a cseh utazási technológiai vállalat foglalási listáján. Ha valaki a tenger szerelmese, odavan a görög szigetekért, és arról álmodozik, hogy valaha itt élhessen, most akár fizetnek is neki ezért. Az egyik szigeten a helyi hatóságok hajlandóak havonta 590 dollárt fizetni az első 3 évben – vagyis összesen körülbelül 21 000 dollárról beszélünk! A csendes, vadregényes mediterrán sziget neve Antiküthéra, amelyet különösen sújt a népességfogyás, éppen ezért javítanának a sziget demográfiai helyzetén. A támogatást csak családok igényelhetik.

4. Dánia

Koppenhága Forrás GETTY IMAGES

Haladjunk kissé északra, hidegebb tájakra. Dánia is azon európai országok közé tartozik, amely vonzó támogatási programot kínál az ott letelepedőknek. A Startup Denmark program keretében a dán kormány akár 50 000 dolláros anyagi segítséget, fél éves vízumot és támogatást nyújt azoknak a vállalkozóknak, akik az országot szeretnék székhelyüknek választani.

5. Írország

Forrás GETTY IMAGES

Sziklák, lélegzetelállító, szinte végtelen tájak és a vidéki élet csodái – Írország fantasztikus úticél lehet azok számára, akik lelkesednek mindezekért. Az országban ráadásul tárt karokkal fogadják az induló vállalkozásokat, amelyet a helyi hatóságok is támogatnak. Az ezzel járó teendő abból áll, hogy be kell jelentkezni az Enterprise Ireland programba, majd a felvételt követően a hatóságok 1200 dolláros támogatást nyújtanak a vállalkozás indításához, amelynek feltétele, hogy a támogatást igénylő letelepedjen az országban, és ott működtesse a vállalkozását.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.