2023.10.12 13:52
Olvasási idő 1:48

Divat lett az időutazás: az Ikea új kollekciója az otthonodat is a '70-es évek miliőjébe varázsolja

DESIGN IKEA LAKBERENDEZÉS

Merész színek, újszerű, mégis retró hangulatú formák jelennek meg az Ikea most megjelenő, Nytillverkad névre keresztelt kollekciójában, amely a bútoráruház korábbi, emblematikus darabjait idézi meg új köntösben.

Az Ikea tovább ünnepli gazdag dizájnörökségének 80 évét azzal, hogy új életre kelti emblematikus termékeit a Nytillverkad kollekcióban. A második termékcsoport a ’70-es évek végének, illetve a ’80-as évek elejének energikus és merész hangulata előtt tiszteleg.

A fennállása nyolcvanadik évfordulóját ünneplő áruház gondosan válogatta ki azokat a kedvenceket az archívumából, amelyeket idén ősszel új köntösbe bújtatva mutat be. Ahogy fogalmaznak: a Nytillverkad kollekció összeköti a múlt dizájnikonjait a jelen és jövő igényeivel.

Energikus és merész, nem mellesleg pedig nagyn divatos az IKEA Nytillverkad kollekciója. Forrás IKEA

Az Ikeánál büszkék vagyunk az örökségünkre, és azzal szeretnénk megünnepelni, hogy a legemblematikusabb dizájnjainkat a legkorszerűbb technológia és anyagok felhasználásával keltjük új életre. A Nytillverkad kollekció a klasszikus dizájnt a modern normákkal ötvözi, így testesíti meg egyszerre az egyszerűséget, a funkcionalitást, a merész kifejezőkészséget és a játékosságot – pont, mint az Ikea

– mondta Johan Ejdemo, az Ikea of Sweden globális tervezési vezetője.

Színpompás tiszteletadás a ’70-es és ’80-as éveknek

A Nytillverkad kollekció októberben megjelenő darabjai a ’70-es évek végének és a ’80-as évek elejének energikus és merész hangulata előtt tisztelegnek. Ezt az időszakot a gazdag színek, találékonyság, mintás szövetek és merész formák jellemezték.

A kollekció újonnan bevezetett termékei élénk színekkel és szemet gyönyörködtető, kiállítási tárgyakra emlékeztető dizájnnal segítik az önkifejezést. Tökéletes bútor- és kiegészítőválaszték mindazoknak, akik meg akarják mutatni az egyéniségüket vagy csupán finom élénkséget vinnének az otthonukba. „Az volt a célom, hogy a termékek önmagukért beszéljenek, hogy olyan feltűnőek legyenek, mint egy szobor” – tette hozzá Karin Gustavsson, az Ikea of Sweden választékarculatért felelős vezetője és a Nytillverkad kollekció mögött álló kreatív vezető.

Újra bemutatkoznak Niels Gammelgaard emblematikus dizájnjai

A rövidesen megjelenő választékban olyan neves tervezők mintái és termékei találhatók meg, mint Niels Gammelgaard, Bent Gantzel-Boysen, Sven Fristedt és Inez Svensson. A szóban forgó dizájnokat az anyagokra és gyártásra vonatkozó modern normáknak megfelelően aktualizálták, ugyanakkor megőrizték azt a színpompás és radikális hangulatot, amely a ’70-es évek végét és a ’80-as évek elejét határozta meg.

Forrás IKEA


A kollekció második részének kiemelkedő termékei közé tartozik Niels Gammelgaard SKÅLBODA fotele és JÄRLÅSA dohányzóasztala. Az Ikea-katalógusban 1984-ben, először HOFF néven megjelent JÄRLÅSA görgős dohányzóasztal strapabíróbb lett és összehajtható kialakítást kapott. A SKÅLBODA fotelt a Gammelgaard által, a ’80-as évek elején az IKEA-nak tervezett JÄRPEN karosszék ihlette. Az anyagfelhasználást innovatívan, rácsos megoldással csökkentő JÄRPEN szék kényelmes és stílusos volt, méghozzá igen kedvező áron, így hamar népszerű lett a diákok között.

Ha jó a dizájn, és az új generáció még mindig trendinek találja, akkor elértük a célunkat. Sikert arattunk ezzel a székkel, amire negyven év távlatából is büszke vagyok

– mondta a tervező, Niels Gammelgaard.

A Nytillverkad kollekcióban visszatér emellett a SVEDJENÄVA, Sven Fristedt merész és figyelemfelkeltő, mancs alakú mintája, valamint Inez Svensson ikonikus, élénk narancssárga-fehér csíkos NICKFIBBLA mintája, amely párnahuzatokon és méretre vágott anyagokon jelenik majd meg.

A Nytillverkad kollekció második része 2023 októberétől kapható az Ikea-áruházakban.