2023.10.10 10:56
Olvasási idő 1:18
Szöllősi Anna

Kultúrával megspékelt túra a Balatonnál: csekkold te is a zánkai street art kiállítást!

KULTÚRA BALATON KÉPZŐMŰVÉSZET PROGRAMAJÁNLÓ STREET ART

A "Színes falu, színes ház" nevű Kultháló-projekt keretében idén nyáron hat darab színes művészeti alkotás borította be a zánkai házfalakat.

Az ötletgazda Kisbirtok Kultbázis csapata reméli, hogy ez csak az első fejezet afelé, hogy Zánka egy művészetileg is izgalmas, múltat és jelent összekötő úti céllá váljon. Idén ősszel tehát minden adott ahhoz, hogy a színes levelekbe borult domboldal díszletével a háttérben bejárjátok az elkészült hat alkotást: a túra kicsiknek és nagyoknak is könnyen teljesíthető.

Forrás Szabó Andrea

Street art egy zánkai kőkerítésen, kortárs festmény egy házfalon, színek és dallamok párban, DJ Q-cee szettje egy ház udvarán, az underground pop legizgalmasabb hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy felújított pajtában, a helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása... A Kultháló VEB 2023 keretében idén nyáron a zánkai Kisbirtok Kultbázis volt a központja a Színes falu, színes ház elnevezésű összeművészeti projektnek, ami bőven túlnyúlt a házfalakon. A nemzetközileg is elismert street art alkotók festményei azonban a művészeti projekt idei szakaszának vége után is velünk maradnak.

Így most bárki megnézheti, hogyan fest a Káli istennő egy zánkai tűzfalon, hogyan alakul kortárs festménnyé a Lídia Borház tulajdonosának bajusza, hogy kerül egy róka az egykori malomhoz tartozó épület falára, milyen, amikor az arra járó gyerekek is beszállnak a festésbe a strand melletti kép alkotásakor, hogyan kacskaringóznak a kékfestő motívumok egy magánház homlokzatán, és hogyan borítják be színes fügék a Fügekert kőkerítését.

„A zánkai projekt nagyban kapcsolódik a Kultháló szemléletéhez: alapvető törekvésünk, hogy a művészeteket a települések hétköznapjainak részévé tegyük. A street art alapvetően tudja megváltoztatni – kicsit elvont kifejezéssel élve – a láthatóság, élvezhetőség kontextusait, új életet és értelmet ad a felületeknek. Olyan művészek álltak a projekt mellé, mint Void, Gyulai Attila, Jakócs Dorottya, FatHeat, MNU, Mentha. Egy olyan képi világot, tematikát hoznak a településre, amit itt eddig nem tapasztalhattak” – mondja Nagy Krisztián, a Kultháló projektvezetője.

Forrás Szabó Andrea

A program a VEB 2023 EKF támogatásával jött létre.

Útvonal:

• Jakócs Dorottya alkotása – Kisbirtok Kultbázis - Rákóczi út 15.
• Németh Zoltán MNU alkotása – Barkácsbolttal szemben - Rákóczi út
• FatHeat alkotása – Balaton car előtti épület - Rákóczi út 96.
• Gyulai Attila alkotása – zánkai strand
• Void alkotása – Lídia borház – Rákóczi út 112.
• Mentha alkotása – Fügekert - Fő utca 30.