2023.10.9 15:11
Olvasási idő 1:11
Maier Péter

Miért esznek a kutyák kakit? A tudomány megválaszolta a kérdést

TECH-TUDOMÁNY ÁLLATVILÁG KUTYA KUTYÁK

Az Egyesült Államokban élő kutyák 16 százaléka rendszeresen fogyaszt ürüléket. A tudósok utánanéztek, mi állhat a jelenség mögött.

Ért már téged is az a megdöbbentő tapasztalat, hogy a kutyád fogta magát, és akár a saját, akár más ürülékében hempergett, sőt, meg is falatozta azt? Nincs okod ijedtségre, egy a Journal of Veterinary Medicine and Science-ben megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban élő kutyák 23 százaléka legalább egyszer kóstolt már ürüléket, 16 százalékuk pedig – idézve a 24.hu szellemes megfogalmazását – „rendszeres kakifogyasztó“. A LiveScience most utánajárt, miért van ez így.

Amikor egy állat ürüléket fogyaszt, azt koprofágiának szoktuk nevezni, és a kutyák esetében ez egy teljesen természetes viselkedés, nem a figyelemfelkeltés miatt csinálják. Feltehetően a farkasokkal való evolúciós kapcsolatukból ered ez a szokás, ugyanis a farkasanyák gyakran fogyasztották gyermekeik ürülékét, hogy elkerüljék a bélparazitákat. Dr. Nicholas Dodman állatorvos szerint egyébként semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár ez a viselkedés.

Shetlandi juhászkutya Forrás Getty Images

És nem mindegy a kutya fajtája sem: bizonyos kutyafajták hajlamosabbak a koprofágiára, legmagasabb arányban (41 százalék) a shetlandi juhászkutyáknál (képünkön) figyelhető meg ez a szokás, míg a pudlik közül egyetlen vizsgált egyed sem volt hajlamos rá.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te milyen kutya lennél a személyiséged alapján? REFRESHER-TESZT: Te milyen kutya lennél a személyiséged alapján? 2024.1.14 11:13

Ráadásul az állat neme is összefügg ezzel: Dodmanék tanulmánya szerint a nőstényekre sokkal jellemzőbb a székletevés, mint a hímekre. Érdekesség az is, hogy az ivartalanított kutyák között kétszer olyan gyakori a koprofágia, mint a nem ivartalanított társaiknál. 

De a kutyák nemcsak a fajtársaik, hanem akár más állatok székletét is elfogyasztják. Melissa Bain, a Kaliforniai Egyetem állatorvosi szakának viselkedéskutatója szerint szimplán arról van szó, hogy vonzó a szag a kutyák számára. Bain szerint az, hogy a macskák magas fehérjetartalmú étrenden vannak, különösen ízletessé teszi az ürüléküket a kutyák számára.

Mint mondja, nincs tökéletes módszer arra, hogyan lehet leszoktatni a kedvenceinket a kakievésről, de az étrendjük megváltoztatásával általában el lehet érni, hogy leálljanak vele.

Nem ez az első alkalom, hogy sokkoló funfacttel érkezünk az állatvilágból. Azt olvastad, hogy tudósok rájöttek, újszerű viagrát lehet csinálni a brazil vándorpók mérgéből?

Kiemelt tartalom
Van egy pók, amelynek mérgétől feláll a péniszed – bár nem úgy, ahogy szeretnéd Van egy pók, amelynek mérgétől feláll a péniszed – bár nem úgy, ahogy szeretnéd 2023.9.21 10:53