2023.9.21 10:53
Olvasási idő 0:58
Maier Péter

Van egy pók, amelynek mérgétől feláll a péniszed – bár nem úgy, ahogy szeretnéd

TECH-TUDOMÁNY ÁLLATVILÁG PÉNISZ

Jó hír ugyanakkor, hogy a bioaktív vegyületet, amely a brazil vándorpók mérgében van (és amely nemkívánatos, fájdalmas erekciót okoz), merevedési zavarok kezelésére is használhatják. FIGYELEM: pók a cikkben!

Érdekes tünetei vannak a brazil vándorpók (Phoneutria nigriventer) mérgének: mindamellett, hogy az állat csípése erős fájdalmat, remegést, görcsöket, izzadást, gyengeséget és pulzusszámváltozást okozhat, illetve egyes esetekben halálos is lehet, egy különleges mellékhatással jár a férfiak számára: praiapizmust okoz, azaz a pénisz kóros, szexuális ingerektől független, akár órákig tartó merevedésével járhat.

Reméljük, ez senkinek nem hangzik pozitív mellékhatásként, de ha mégis, akkor jeleznénk: kellemetlen, fájdalmas dolog, ráadásul károsíthatja a péniszt.
Brazil vándorpók Forrás TACIOPHILIP / GETTY IMAGES

Azonban most jön a csavar: az IFLScience beszámolója szerint könnyen lehet, hogy ez tudományos áttörést jelenthet a merevedési zavarok ellen. A bioaktív vegyületet, amely a nemkívánatos merevedést okozza, BZ371A néven azonosították, és a brazíliai Minas Gerais-i Szövetségi Egyetem munkatársai az egereken végzett előzetes tesztek alapján bíznak benne, hogy a II. fázisú klinikai vizsgálatokban is kipróbálhatják merevedési zavaroktól szenvedő páciensek bevonásával. A vegyületet a péniszbe dörzsölve alkalmazzák, így indítja be a véráramot, és a pókméreg mellékhatásai nélkül idéz elő erekciót.

Az eddigi tesztek azt mutatták, hogy a vegyület minimális mennyiség alkalmazásával és mérgezés nélkül működik, mivel gyakorlatilag nem mutatható ki a véráramban

– mondta Maria Elena de Lima, az egyik kutató.

Szerinte a készítmény nagy előnye, hogy viszonylag gyorsan engedélyeztethető, mert helyi hatású gyógyszer, azaz ott hat, ahova kenik. Ráadásul már bebizonyították róla, hogy nagy dózisban beadva sem okoz észlelhető mellékhatást.


Ahogy a 24.hu is írja, a trópusi területek tele vannak olyan bioaktív anyagokkal, amelyek gyógyszerként hasznosulhatnának, de egyelőre nem használjuk őket. Ráadásul könnyen lehet, hogy nem is fogjuk, mert a természet pusztulásával ezek is eltűnnek.