2023.1.29., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Zene
Maier Péter
Kovács M. Dávid
2022.11.25 17:14
Olvasási idő  3:29

Playback Péntek: Stormzy, Dallos Bogi és BSW a heti megjelenések között

New Music Friday Refresher-módra! A Playback Péntekben mutatjuk be a hét legizgalmasabb vagy legfontosabb könnyűzenei megjelenéseit. Ezúttal öt friss albumot és négy új dalt hozunk nektek, előbbieket Kovács M. Dávid, utóbbiakat Maier Péter válogatta.

Maier Péter Kovács M. Dávid
2022.11.25 17:14 Olvasási idő  3:29
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Playback Péntek: Stormzy, Dallos Bogi és BSW a heti megjelenések között
Forrás: Dallos Bogi sajtóanyaga;

Albumok

Stormzy: This Is What I Mean

Három évvel a 2019-es Heavy Is The Head után Stormzy ledobta a harmadik nagylemezét: az 50 perc körüli, This Is What I Mean című anyagot az Essex partjainál fekvő Osea szigetén vették fel egy „világklasszis zenészekből, illetve a világ legjobb producereiből és művészeiből álló csapattal“.


A hírek szerint 2019-ben Rihanna az egész szigetet kibérelte, hogy itt vegye fel a soron következő lemezét, Daniel Radcliffe itt forgatta A fekete ruhás nő (The Woman in Black) című filmjét, és halála előtt még Amy Winehouse-t is kezelték a szigeten. Stormzy korábban úgy fogalmazott, hogy harmadik korongja egy nagyon személyes szerelmes levél a zenéhez – talán erre utal az album borítékos borítója is.

 

 

 

Solére: IMA

A Solére név alatt zenélő Szigeti Zsófi – az év elején megjelent Másért EP, a Brenkával közös Védtelen és a Beton.Hofival jegyzett Nem ijeszt meg után – IMA címmel hozta ki bemutatkozó nagylemezét. „2022 számomra talán az eddigi legtöbb változást hozó év volt. Felnőttem, és rájöttem, hogy ez nem baj, kerestem az identitásom mindenben, a gyökereimben, a kapcsolataimban és a hitemben is“ – mondta az inspirációiról a Recordernek, ahol a lemez debütált. Két számban Co Lee is közreműködik, az album társproducerei WaTa (Varga Tamás) és Kovács Miklós voltak, a lemezbemutató koncert december 16-án lesz az Akváriumban.

 

 

Fanni Mayer: Water In My Eyes

Mayer Fanni, a Follow The Flow egykori vokalistája négy éve a Horizon című dalával indította útnak szólókarrierjét, amely a magyar Viral Top 50 negyedik helyén is szerepelt. Az énekesnőt később beválogatták a HOTS - Outbreakers' Lab nemzetközi mentortáborába, ahol megismerkedett a londoni The Animal Farm kiadó menedzserével, akinek a közreműködésével több új dal is született. Ahogy korábban írtuk, a Water In My Eyes című lemez fő motívuma a víz, ami egyszerre pusztít és gyógyít, elfed és megvilágosodást, feloldozást hoz, és – akárcsak a boldogság vagy a fájdalom – számtalan alakban képes megjelenni. A lemez producere egyébként Doór Mátyás volt, aki olyan előadók dalainál működik közre, mint Ohnody, Brenka vagy Beton.Hofi.

 

 

BSW: Sex, Love, Rock & Roll 

„Egy korszak vége, egy új korszak kezdete“ – írta Facebook-oldalán a milliós lejátszásokat kisujjból kirázó BSW, amikor kedden az új albumhoz tartozó összes klipet közzétették a YouTube-on. A lemez első felvezető dala a Mióta elhagytál (Nem vagyok álmos) volt, aztán néhány hónappal később befutott a Tankcsapdával közös BAZ+, ami miatt majdnem egy fél ország őrjöngött – valóban nehéz volt értelmezni az alvó lány szoknyája alá fotózós videót. „Ízlésről vitatkozni fölösleges, és nem is kell, hogy mindenkinek tetsszen (…) De sajnáljuk, hogy sokan felültek erre a vonatra“ – kommentálta az akkori gyűlöletcunamit a BSW. A lendületüket azonban nem törték meg a negatív kommentek, és novemberre be is futott az év végére ígért, Sex, Love & Rock and Roll című anyag.

 

 

Dallos Bogi: Az út közepén

Öt évvel a 2017-es Épp Most után jött ki Dallos Bogi második nagylemeze, Az út közepén. Az album dalai megélték a Covidot, költözést, szerelmet, házasságot, sikert, sikertelenséget, szorongást, magabiztosságot. „25 éves vagyok. Sokszor bizonytalan, sokszor magabiztos, sokszor boldog, sokszor szomorú, sokszor sikeres, sokszor sikertelen. Egy érzelmi labirintus vagyok, de haladok az úton, hogy kibogozzam. A célom ezzel a lemezzel, hogy feldolgozzam az életem eseményeit, érzéseit“ – mondta az énekesnő az anyagról.

 

 

Dalok, klipek, kislemezek

Jung Kook: Dreamers

A múlt héten Nicki Minaj, most a BTS-es Jung Kook jelentkezett egy világbajnokság-specifikus dallal. A nyitóünnepségen is fellépő dél-koreai popsztár Dreamers című száma körülbelül annyit kínál, amennyit a címe alapján várnánk tőle: klasszikus focitornás stadionpop erős rádiópotenciállal, az álmok eléréséről szóló dalszöveggel. YouTube-ra egy olyan verzió került fel, amelyben Fahad Al Kubaisi katari énekes is közreműködik (azt nem engedi ide beágyazni a FIFA valamiért), de hogy Spotify-on hogy-hogy nem az a verzió van fent, az érdekes kérdés.

 

 

Filo, Atka: csak szavak

Filo és Atka egyaránt az On The Low közösség tagjai, amely szignifikáns tényező volt a magyar nyelvű trapzene elterjedésében az utóbbi években. Azt, hogy ez a kollektíva mennyire összetartó zenei ízléstől függetlenül, jól mutatja, hogy a két rapper/énekes saját hangzása meglehetősen eltér egymástól, mégis többször összeálltak már közös dalra. Ennél a mostaninál erősen eltértek a trap világától. Jóval old-schoolabb, basszusgitár-groove-val ellátott hiphop-alapra készült a csak szavak, amelyen a szerelemadta érzelmek teljes skáláját megéneklik.

 

 

kristoaf, sosehol: odaát

Kristoaf – aki tavaly a stáblista albummal bukkant fel, majd a melodráma című, Lil Frakkal és Hundred Sinsszel közös slágerrel lett még szélesebb körben ismert – éppen új albummal készül. A műhely december elején érkezik, 17-én pedig bemutató koncertje is lesz az Akváriumban. A ma érkező, friss dalt sosehol producerrel készítette kristoaf, és ez egészen új színt hozott a zenéjébe. A megszokottnál jóval keményebb szintetizátorok ütik fel a fejüket, először az Awolnation ugrott be ettől a baljós megszólalástól, amit ezek a hangszínek kölcsönöznek az odaátnak.

 

 

 

Freakin’ Disco: Face Yourself

Grammy-díjas producerrel dolgozott legújabb dalán a magyar elektronikus zenei underground egyik meghatározó formációja, a Freakin’ Disco. A zenekart és a Face Yourself című dalt egy pályázat során választotta ki Steve Dub, aki korábban a Chemical Brothersszel, Mobyval és a Prodigyvel is dolgozott együtt. De nem ő az egyetlen külsős név, aki hozzájárult a projekthez, ugyanis Hajdu Szabolcs, az Ernelláék Farkaséknál és a Békeidő filmek rendezője készített hozzá klipet, amellyel a filmes igyekezett a dal repetitív jellegét leképezni a „vásznon”. A Face Yourself egyébként a banda TOTEM című lemezét vezeti fel, az albumról akár december 10-én is hallhatunk dalokat a Freakin’ Disco évzáró koncertjén a Trafóban.

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Dallos Bogi sajtóanyaga
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában zene
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra