2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Sport
Maier Péter
2022.11.21 12:21
Olvasási idő  2:19

Látványos ünnepséggel indult a katari vébé, a házigazdák kikaptak Ecuadortól

Morgan Freeman és a BTS egyik tagja voltak a sztárvendégek a nyitóceremónián. A meccs kevésbé volt látványos, különösen a katari szurkolók számára.

Maier Péter
2022.11.21 12:21 Olvasási idő  2:19
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Elindult a katari világbajnokság, minden idők egyik legellentmondásosabb sporteseménye, amelynek a botrányairól korábban mi is írtunk. A torna tulajdonképpen folyamatosan össztűz alatt van, hiszen gyakorlatilag a szervezés első pillanatától korrupciós botrányok és komoly emberi jogi vádak kísérték, Katar legutóbb azzal került a hírekbe, hogy szinte az utolsó pillanatban tiltotta be az alkoholforgalmazást a stadionokban és azok környékén.

Morgan Freeman és a különbözőség ünneplése a vébé nyitóceremóniáján

Körülbelül egy órával az első meccs kezdete előtt indult a 2022-es katari világbajnokság nyitóceremóniája a katari al-Horban, a sátorszerű kinézetet öltő Al Bayt Stadionban. Sok pletyka terjedt arról, hogy ki lesz az ünnepség sztárfellépője, de a fellépést sem Dua Lipa, sem más nyugati előadó nem vállalta végül. Helyettük azonban így is komoly világsztárt ünnepelhetett a közönség, hiszen Jeon Jung-kook, a BTS egyik tagja énekelt a ceremónián.

 

Jeon Jung-kook a katari világbajnokság nyitó ceremóniáján Forrás: ANP via Getty Images

 

A nyitóünnepség központi figurája egyébként az Oscar-díjas színészlegenda, Morgan Freeman volt, aki lényegében narrátorként funkcionált a ceremónia során. Freeman azokat az üzeneteket hangoztatta, amelyekkel a FIFA is igyekezett eladni a világbajnokságot a nyugati világ számára: a futball, amely kultúrákon és országok határain átível, képes összehozni minket, akik a különbözőségeinkkel együtt képesek lehetünk békében élni – valahogy így tudnám egy mondatban összefoglalni a szavait.

 

Morgan Freeman előadása a katari világbajnokság nyitó ceremóniáján Forrás: Elsa/Getty Images

 

Később megjelent Marcel Desailly, aki az 1998-as világbajnok francia válogatott tagja volt, ő hozta be a világbajnoki serleget. Ezt követően pedig a katari emír, Tamím bin Hamád Al Táni mondott beszédet, nagyrészt arabul. A nyitóünnepséget, illetve a meccset is részletesen közvetítette a 24.hu, ha valakit esetleg a ceremónia minden apró részlete érdekelne.

 

Tűzijáték a sátoralakú Al Bayt stadion felett Forrás: Julian Finney/Getty Images

 

Nem nagyon voltak kérdések a nyitómeccsen

A házigazda Katar Ecuador elleni nyitómeccsén egyértelmű volt, hogy a dél-amerikai válogatott az esélyesebb. A katariak mellett talán csak a titokzatosság szólt, ugyanis nagyon keveset láthattuk őket nemzetközi meccseken. Nem volt teljesen egyértelmű, mire számíthatunk tőlük, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy fél éves edzőtáborral készültek a világbajnokságra. Az ecuadori válogatottba ezzel szemben olyan klubokból érkeztek játékosok, mint a Premier League-ben játszó Brighton (Caicedo, Estupinan, Sarmiento), illetve a német Bayer Leverkusen (Hincapié), többek között ezért is szóltak mellettük az előzetes várakozások.

A két csapat közötti különbség nagyon hamar kijött, amikor az ecuadori csapatkapitány, Enner Valencia egy furcsa szituációt követően a kapuba talált. Itt viszont még – köszönhetően a sokat emlegetett, új lestechnológiának – elvették a találatot a sárga mezesektől. De a katariak nem sokáig örülhettek, tizenegyeshez jutott Ecuador, amelyet Valencia nagyon finom mozdulattal értékesített. Nem sokkal ezután pedig jött a második gól is, szintén a korábbi West Ham-játékos volt eredményes, Preciado remek beadását fejelte a kapuba. A szünetre tehát 2-0-ás hátrányban mehetett a katari válogatott, amely rendkívül alárendelt szerepben focizott az első félidőben.

 

Enner Valencia (Ecuador), illetve Bassam Al-Rawi and Hassan Al-Haydos (Katar) összecsapása a vb nyitómeccsén Forrás: Robert Michael/picture alliance via Getty Images

 

A második félidő kevésbé volt eseménydús. Az ecuadori csapat nem nagyon vállalt kockázatot, a 2-0-ás eredmény tökéletes volt a dél-amerikaiak számára, a katari válogatott pedig nem tudott nagy helyzetet kialakítani. Egy igazán emlékezetes lövést láttunk a hazaiaktól a 86. percben, de nagy ziccernek az sem nevezhető: Mohammed Muntari próbálkozott messziről, és a labda kevéssel ment a kapu fölé. Végül kaput találó lövés nélkül zártak, ezt pedig a szurkolók sem értékelték, ritkán látni olyat, hogy egy világbajnoki nyitómeccsen ilyen sokan elhagyják a stadiont a lefújás előtt. Ecuador jól indította a tornáját, egyetlen szépséghiba, hogy a két gólt szerző csapatkapitánynak, Enner Valenciának sérülés miatt le kellett jönnie a 75. percben. Bízunk benne, hogy nem súlyos a sérülése, és láthatjuk még a dél-amerikai válogatott gólrekorderét a vébé során.

 

A lefújás előtt ürül a lelátó a Katar - Ecuador vébé-nyitómeccsen Forrás: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

 

Az A csoport másik két válogatottja, Szenegál és Hollandia hétfőn játszik egymás ellen, azzal a meccsel tulajdonképpen a világbajnokság második napján el is érkezik az első rangadó. A Refresheren természetesen arról is beszámolunk majd.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában sport
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra