2023.9.21 15:02
Olvasási idő 0:56
Kovács M. Dávid

Kiosztották a 2023-as SZABAD-díjakat, idén először egy fiatalt is külön elismertek

KÖZÉLET DIÁKTÜNTETÉS MAGYARORSZÁG PANKOTAI LILI TASZ

Liebermann Márta HIV aktivista, Zsiga Melinda kick-box bajnok és Pankotai Lili vehette át idén a TASZ elismeréseit. A diáktüntetések arca szerint "akkor fog eljönni az igazi szabadság, ha először saját magunkat szabadítjuk fel".

Ötödik alkalommal adta át a SZABAD-díjakat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azoknak, akik kiállásukkal és tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak – közölték csütörtökön a jogvédő civil szervezet hivatalos Facebook-oldalán.

Pankotai Lili, Liebermann Márta HIV aktivista és Zsiga Melinda kick-box bajnok kapta az idei SZABAD-díjakat. Forrás TASZ / Facebook

A zsűri díját Liebermann Márta, a Retropajzs Egyesület alapítója kapta, aki több mint 20 éve küzd azért, hogy a HIV ne legyen stigma, míg a közönség díját Zsiga Melinda kétszeres világbajnoki bronzérmes kick-box bajnok vehette át, aki már edzőként is segíti a fiatalokat, hogy származástól függetlenül olyan sikereket érhessenek el, mint ő.

Idén először a fiatalabb korosztályt külön is díjazták: a fiatalok számára meghirdetett SZABAD-díj nyertese – a közönség szavazatai alapján – az oktatási tiltakozások egyik kulcsszereplője, Pankotai Lili lett.

„A különböző díjak leginkább arra jók, hogy utat mutassanak a díjjazottakon keresztül másoknak is. Az én üzenetem, az, hogy akkor fog eljönni az igazi szabadság, ha először saját magunkat szabadítjuk fel, saját félelmeink alól. Ezen az úton haladok, és szeretném egy egész társadalomnak megmutatni, hogy bármire képesek vagyunk, csak másként kell gondolkodni. (...)

Egy diktatúrát leváltani nem nehezebb, mint egy zárat megjavítani, ha tudod a hogyant.

(...) Üzenetem mindenki számára, aki vágyik a változásra, a szabadságra, hogy önmagadat kell felszabadítanod, másként kell gondolkodni, akkor, és csak akkor, fogunk tudni megteremteni egy szeretet alapú, működő szabad társadalmat is“ – fogalmazott köszönőbeszédében Pankotai Lili.

Kiemelt tartalom
Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? 2024.5.1 10:11

A fiatalok számára meghirdetett SZABAD-díj átvétele után a 19 éves lány a Facebook-oldalán is köszönetet mondott, az elismerést pedig az édesanyjának ajánlotta. Hozzátette: „én se ilyen szabadon születtem, hanem ilyen szabadnak neveltek“.