Hétfő 2022.11.28

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Kovács M. Dávid
2022.11.24 12:25
Olvasási idő  1:06

Ezek lettek idén Magyarország legjobb egyetemei

Idén is összeállították a HVG felsőoktatási rangsorát, amelyen az ELTE régóta tarol, az összesített listán ebben az évben is az első lett. A többi helyezés azonban tartalmaz meglepetéseket.

Kovács M. Dávid
2022.11.24 12:25 Olvasási idő  1:06
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Idén is a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti a HVG felsőoktatási rangsorát, írja az Eduline a közéleti hetilap Diploma 2023 című különszáma nyomán.

 

A legjobb magyar egyetemek versenyében azonban voltak mozgolódások: a dobogóra a Szegedi Tudományegyetem és a Műegyetem került még fel, a negyedik helyet a Debreceni Egyetem csípte meg, az ötödik a Semmelweis Egyetem lett.

 

A Budapesti Corvinus Egyetem a hatodik helyen végzett, utána a Pázmány Péter Katolikus Egyetem következik, ami mögött a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem sorakozott fel, méghozzá holtversenyben. A tizedik helyre a veszprémi Pannon Egyetem került.

Majdnem mindenki nyelvvizsgával érkezik a Corvinusra

A kiadvány rangsora idén is több alrangsorból állt össze: figyelembe vették például az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a középiskolai versenyeken helyezettek számát.

 

Az elsőhelyes jelentkezők száma és a felvett hallgatók teljesítménye alapján összeállított rangsort az ELTE vezeti, az egyetemet idén közel tízezren jelöltek meg a jelentkezési lap első helyén, a felvettek pedig átlagosan 424 ponttal érkeztek.

 

A második a Corvinus lett, az ide felvettek 99 százalékának van nyelvvizsgája, az átlagpontszámuk pedig 459, ami extrém magam értéknek számít. A harmadik hely a Műegyetemé, ahová több mint 4400-an próbáltak bekerülni, kifejezetten magas, 422-es átlagpontszámmal.

Az oktatók terén Szeged mindenkit előz

A rangsor a hallgatók mellett az oktatók kiválóságát is mérte: a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya mellett az egy oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát is figyelembe vették.

 

Az oktatói rangsorban a budapesti ELTE valamivel hátrébb szorult. Az első helyet a Szegedi Tudományegyetem, a másodikat pedig a veszprémi Pannon Egyetem szerezte meg, míg a harmadik helyen – holtversenyben – a Debreceni Egyetem és az ELTE áll .

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Thaler Tamás / Wikipédia;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra