2023.9.12 15:58
Olvasási idő 0:44
Masszi-Rigó Csilla

Velencébe vágyó városnézők, figyelem: kiderült, mennyibe fog kerülni a belépő a víz városába

UTAZÁS OLASZORSZÁG UTAZÁS VELENCE

Sok évnyi gondolkodás után döntött Velence városvezetése: jövőre egészen biztosan belépőt kell fizetnie annak, aki meglátogatná az Adria királynőjét.

Valósággá válik, amit eddig csak rebesgettek: a jövő évtől 5 eurós belépőjegyet kell vásárolnia azoknak a 14. életévüket betöltött turistáknak, akik Velence városában szeretnének korzózni. A jegyet előre kell majd lefoglalnia a látogatóknak, a városvezetés ugyanis így szeretné limitálni a turisták számát. 

Velence lesz az első város a világon, amely bevezeti a turisták számára a belépős rendszert. Forrás GETTY IMAGES

Velence igazi ékszerdoboz, ezt pedig aligha bírja a mindössze 7,6 négyzetkilométeres város, amelyet a koronavírus-járvány előtti évben, 2019-ben több mint 13 millió turista látogatott meg. Simone Venturini, a városi tanács turizmusért felelős tagja úgy nyilatkozott: a belépődíj bevezetését jövőre, a turisztikai csúcsidőszakban kezdik meg, attól tartanak ugyanis, hogy a jelenlegi helyzetben még a vírus előtti időszakhoz képest is nagyobb terhelésnek lenne kitéve a város.

A belépődíjat Velence eredetileg idénre tervezte bevezetni, a jövő év elejére csúsztatott kezdés pedig még csak próbaidőszak lesz, hogy lássák, mennyire csökkenti a forgalmat az 5 eurós látogatójegy. A vezetőség 30 nem egymást követő napot tesz majd fizetőssé, terv szerint azokat, amelyek zsúfoltabbnak ígérkeznek (karneválok, hétvégék, ünnepek). A belépőjegyet nem kell kiváltania annak, aki Velence területén éjszakázik és foglal szállást, aki ott él vagy nyaralóval rendelkezik, és aki sporteseményen vesz részt, a regisztráció azonban minden nem helyi lakosnak kötelező lesz.