2023.9.8 15:20
Olvasási idő 0:58
Kovács M. Dávid

Ajsa Lunáért, Azahriahért és a Carson Comáért rajong az átlag magyar egyetemista, állítja egy BME-s tanulmány

TÁRSADALOM AZAHRIAH CARSON COMA FELMÉRÉS MAGYAR ZENE TANULMÁNY

A Budapesti Műszaki Egyetem tanulmánya helyenként a nyilvánvalóra mutat rá, de tartogat néhány nem várt meglepetést is.

A BME Egyetemi Napok szervezői – a jövő heti bulira hangolódva – több mint ötszáz fiatal megkérdezésével térképezték fel a 18 és 25 év közötti korosztály zenehallgatási és koncertlátogatási szokásait, majd a kutatás eredményeit az Indexen hozták nyilvánosságra.

A felmérésből kiderült, hogy a legnépszerűbb műfaj a korosztályban – 84,7 százalékos aránnyal – a popzene, a második helyen pedig a rap és a hip-hop áll, amit nagyjából minden második válaszadó (55,56 százalék) hallgat szívesen. Ezeket fej-fej mellett, 45-45 százalékkal, a rock- és az elektronikus zene követi, majd az R&B és a latin alapú zenék követeznek 33,72, illetve 29,31 százalékkal.

A felmérésben a legnépszerűbb műfajok mellett a legjobban kedvelt – főként hazai – előadókat is vizsgálták. A kutatási eredmények alapján a legnépszerűbb magyar zenekarnak a Carson Coma, a Bagossy Brothers Company, a Follow The Flow, a Halott Pénz, a BSW, valamint ByeAlex és a Slepp számít.

A kedvenc férfi előadók élmezőnyét Azahriah, Beton.Hofi, ByeAlex, Dzsúdló és Krúbi alkotja, míg a női előadók listáját Ajsa Luna, Lábas Viki (Margaret Island), Paulina, Rúzsa Magdi, Schoblocher Barbara (Blahalouisiana) és Tóth Andi vezeti, de rajtuk kívül Korda György felesége, Balázs Klári is bekerült a favoritok közé.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? ma 09:08 -kor

A BME Egyetemi Napokat idén szeptember 12. és 14., azaz jövő kedd és csütörtök, között rendezik meg a budapesti Infoparkban, ahol sokan mások mellett olyan előadók állnak majd színpadra, mint a listán is szereplő Azahriah, Ajsa Luna vagy a Carson Coma, de érkezik még a Csaknekedkislány, Dzsúdló, Manuel, Krúbi, Hundred Sins, valamint a Balázs-Korda duó is; további részletek az esemény honlapján.