2023.9.6 8:40
Olvasási idő 1:24
Szécsi Krisztián

Vége a találgatásoknak: Coming outolt a Sex Education és a Ki vagy, doki? sztárja

FILMEK + SOROZATOK FILMEK HOMOFÓBIA HOMOSZEXUALITÁS LMBTQ NETFLIX SEX EDUCATION SOROZATOK STREAMING SZEXUALITÁS

Sokáig tartott attól, hogy magánélete rossz fényt vethet színészi professzionalizmusára.

A népszerű Netflix-sorozat, a Sex Education (Szexoktatás) sztárja életében először beszélt nyíltan homoszexualitásáról, s tette mindezt az ELLE UK legfrissebb számában.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mire emlékszel a Sex Education első három évadából? REFRESHER-KVÍZ: Te mire emlékszel a Sex Education első három évadából? 2023.8.13 9:44

A ruandai származású Ncuti Gatwa által játszott Eric Effiong karaktere mind jellemben, mind lelkületben nem is különbözik annyira megtestesítőjétől. Ugyebár a fikciós Moordale iskola diákja egyike a sorozat elején bemutatott kevés queer szereplőnek, s ilyenkor (meg amúgy is) mindig kérdések övezik egy adott színész szexualitását, mármint civil életében. Gatwa a Manchester Pride-on szerzett élményein keresztül nyílt meg szexuális hovatartozásával kapcsolatban:

„Emlékszem, hogy a Manchester Pride-on voltam, fiúkkal vonultam az utcán, közben riszáltam a fenekemet, és éltem az életemet, amikor megláttam egy nőt, aki pontosan úgy nézett ki, mint a nagynéném. Megfogtuk egymás kezét, és azt mondta nekem: „Nem igazán tudom, miért vagyok itt. Csak itt vagyok.“ Erre én azt mondtam neki: „Édesem, nem is kell tudnod. Nem kell tudnod. Itt vagy. Légy büszke arra, aki vagy” – emlékezett vissza Ncuti erre a bensőséges pillanatra, majd azzal folytatta, hogy valószínűleg addig nem is találkozott másik queer ruandai emberrel, ezért mindig is azt hitte, hogy ő az egyedüli.

Forrás Sex Education/ Netflix

A hírnév és az ismertségét megalapozó sorozat, a Sex Education kapcsán, melynek negyedik és egyben záró évadja szeptemberben debütál a Netflixen, Gatwa azt nyilatkozta, hogy nem szeretné, ha magánélete kérdéseket vetne fel bármikor is munkájának minőségében:

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 3 nappal ezelőtt

„A Sex Education után mindannyian bizonyos mértékig köztulajdonná váltunk. Így tudtuk, hogy ezentúl meg kell küzdenünk a magánélethez való jogunkért, de azt is éreztük, hogy azért tényleg valamennyire az emberek tulajdonában állunk. A magam határainak kijelölésekor tudtam, hogy szét akarom választani a magánéletet a nyilvánosságtól, és hogy soha nem akarom, hogy a magánéletem beárnyékolja a munkámat“ – fejtette ki gondolatait Ncuti, aki az interjú további részében az egész éltében és karrierjében tapasztalt rasszizmusról mesélt.

Bár Erictől végleg búcsút kell intenünk, a sorozatkultúra szerelmesei azért mégiscsak örvendezhetnek, hiszen Gatwát hamarosan a csodadoktor tizenötödik reinkarnációjaként köszönthetjük a világhírű sci-fi szériában, a Ki vagy, doki?-ban. Ezzel pedig kijelenthető, hogy a BBC-sorozat bővelkedni fog társadalmunk különböző kisebbségeinek reprezentációjában, hiszen a queerek táborát Neil Patrick Harris és a befóliázott, ám annál népszerűbb Heartstopper sztárja, Yasmin Finney is erősíti. Gatwa személyében először köszönthetünk egyszerre fekete és queer dokit.