2023.9.4 18:29
Olvasási idő 0:52
Kovács M. Dávid

Meghalt Steve Harwell, a Smash Mouth énekese

ZENE

A Shrek legismertebb betétdalait jegyző Smash Mouth zenekar alapító frontembere 56 évet élt.

56 éves korában meghalt Steve Harwell, az amerikai Smash Mouth zenekar alapító frontembere, jelentette be az együttes hétfőn az Instagram-oldalán.

A Smash Mouth 1999-ben, előtérben Steven Harwell frontemberrel. Forrás Bob Berg / Getty Images

A Smash Mouth menedzsere, Robert Hayes a Rolling Stone-nak azt nyilatkozta: a két éve visszavonult énekes „békésen, nyugalomban“ vesztette életét az idahói otthonában hétfőn, családtagjai és barátai körében.

Harwell a halálát megelőző években alkoholizmussal, illetve egy sor másik betegséggel is küzdött: 2013-ban kardiomiopátiát, azaz a szívizom gyengülését, majd a memóriáját és beszédközpontját gyengítő Wernicke-féle enkefalopátiát diagnosztizáltak nála.

Néhány évvel később koncert közben összeesett a színpadon, majd 2021 októberében végleg visszavonult a Smash Mouth éléről. Helyét Zach Goode vette át a csapatban.

Egyre rosszabbodó állapota miatt vasárnap menedzsere bejelentette: májelégtelensége és más egészségügyi problémái miatt Steve Harwell hospice-ellátást kap, egyúttal jelezte, hogy az énekesnek valószínűleg már nem sok ideje maradt hátra.

„Steve-re azért kell emlékeznünk, mert rendíthetetlenül összpontosított és szenvedélyes elszántsággal törekedett arra, hogy elérje a popsztárság magasságait. És az a tény, hogy ezt a szinte lehetetlen célt nagyon kevés zenei tapasztalattal érte el, még figyelemreméltóbbá teszi az eredményeit“ – írta búcsúztatójában a zenekar.

Steve Harwell társaival 1994-ben alapította a Walkin' on the Sun és az All Star című slágereket jegyző Smash Mouth együttest, amelynek I'm a Believer-feldolgozása az első Shrek-film fináléjában is felcsendült.

„Steve-et ikonikus hangja generációja egyik legfelismerhetőbb hangjává tette. Öröksége a zenén keresztül él tovább“ – fogalmazott a zenekar menedzsere.