2023.9.4 11:00
Olvasási idő 1:01
Maier Péter

Tragikus káoszba fulladt a Burning Man fesztivál: egy ember meghalt, több százan ottrekedtek

ZENE FESZTIVÁL

Tízezrek hagyták el gyalog a fesztivál területét.

Több tízezer ember rekedt vasárnap Nevada állam sivatagában, ahol a szokatlan esőzés sártengerré változtatta az ott megrendezett Burning Man fesztivált, egy ember meghalt – ennek körülményeit még vizsgálja a rendőrség.

Az MTI szerint a fesztiválterületen sátorozó tízezrek közül szombaton többen gyalog indultak el a mély sárban a 8 kilométerre fekvő legközelebbi városba, de a járművekkel érkezett vendégek nem tudták elhagyni a területet. A fesztiválnak otthont adó térség a  Black Rock sivatag, mintegy 150 kilométerre fekszik Reno városától északra.


A szervezők közlése szerint több mint 70 ezer ember érkezett a fesztivára, amely augusztus 27-én kezdődött. Az esőzés után a szervezők csak a hatósági- és mentőjárművek közlekedését engedélyezték, de közölték, hogy a látogatók ellátásáról gondoskodnak, ugyanakkor a higiéniai körülményeket a helyi sajtó jelentése szerint nem tudják biztosítani, miután nem tudják kiüríteni a mobil mellékhelyiségeket.

A halálesettel kapcsolatban a helyi hatóság nem közölt részleteket, az áldozat ismeretlen, és a halál okáról sem tájékoztatták még a nyilvánosságot. 

A meteorológusok vasárnapra további esőket vártak a térségben, ami nehezítheti a sivatagban kialakult sár felszáradását.

A híres-hírhedt Burning Man fesztivál története 80-as évekre nyúlik vissza, de 1991 óta rendezik Nevada sivatagában. Egyfajta ellenkulturális rendezvényként hirdetik, ami szembe megy a mainstream irányzatokkal. A kezdeti évekkel szemben – amikor kifejezetten underground művészeti esemény volt – a fesztivál az elmúlt években egyre divatosabb a nyugati parti értelmiségi elit körében, és ennek megfelelően növekedtek a jegyárak is az MTI szerint.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

KATE KONDRATIEVA (@kate_kondratieva) által megosztott bejegyzés