2023.9.1 18:10
Olvasási idő 5:03
Szécsi Krisztián

Playback Péntek: Doja Cat, Miller Dávid és Måneskin robbantja be nálunk a hétvégét

Playback Péntek: Doja Cat, Miller Dávid és Måneskin robbantja be nálunk a hétvégét
Forrás Doja Cat
ZENE DEMI LOVATO DOJA CAT JUSTIN TIMBERLAKE MAGYAR ZENE MANESKIN MARGARET ISLAND MILLER DÁVID NICKI MINAJ PLAYBACK PÉNTEK VILÁGZENE ZENE

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb vagy legjobban várt könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Szécsi Krisztián szemlézte a legropogósabb trekkeket.

Dalok

Doja Cat: Demons

A rapper-énekesnő ördögűzőset játszik, ráadásul teszi mindezt a Demons című számához készült klipjében Christina Ricci, amerikai színésznővel. Doja Cat szeptember végén megjelenő negyedik stúdióalbumának, a Scarletnek friss és ropogós előfutára a Say So című számából már jól ismert pop hangzást egy rap-központúbb hangszerelésre cseréli. Szövegileg, a videós vizuál terén pedig erőteljesen azt a fajta okultizmust és sötét spiritualizmust tükrözi, melyből a legújabb korong is állítólag táplálkozott.

„Bementem a stúdióba, és azt gondoltam, végre újra rappelhetek. Sokan próbálnak lejáratni engem, de jól esik ezeket a drámákat belerakni egy kib*szott rapszámba“. Kíváncsian várjuk, hogy a Scarlet valóban elhozza-e az igazi klasszikus rap-hatást, ha már az elmúlt időszakban majdnem sikerült Dojának végleg canceleltetnie magát.


Nicki Minaj: Last Time I Saw You

Rapanyánk végre visszatért és hozott is egy kis ízelítőt a novemberben megjelenő Pink Friday 2 albumáról. A 2010-es évek egyik legmeghatározóbb debütáló albumja, mely olyan emblematikus dalokat szabadított a világra, mint a Super Bass, a Roman's Revenge vagy a Fly, folytatásában az énekesnő elmondása alapján a már jól ismert, de sokkalta nyersebb és experimentálisabb Nicki Minaj-hangzásból merítkezik.

A most megjelent Last Time I Saw You egy chilles R&B trekk, mely tökéletesen lezárja a 2023-as nyári megvadulásokat. Igen, ez a szám kivételesen nem a megőrülésről szól, annál sokkalta introspektívebb. Nicki ritkán engedi láttatni ezt a puha és érzékeny oldalát, pedig milyen jól is áll neki ez a balladisztikus homály. 

Miller Dávid: Szex és minibár

Miller Dávid egy igazi coming-of-age-típusú dallal érkezett, mely egyáltalában nem valószínű, hogy feloldani látszik mindannyiunk kollektív nyárvégi depresszióját. 

 A Szex és minibár a már jól ismert művészi receptet alkalmazza: rendkívül szomorú dolgokról éneklünk igazi upbeat és vidám melódiára, ezzel megteremtve egy igazán figyelemreméltó disszonanciát. Bár senki se gondolja, hogy ennek a zenei titoknak az alkalmazása egyhangúvá, netán slendriánná tenne egy adott dalt, sőt, kifejezetten vékony jégen jár az, aki ezt az utat választja. Azonban Miller Dávidnak ez is sikerül. A Somogyvári Dániellel készült szám Büki Balázs rendezte klippel debütált a YouTube-on. És hát mi mást is mondjuk még? Dávid jött, látott és jól gyomron vágott minket énekhangjával – nyugi, a legjobb értelemben. 

Margaret Island: Kés hegyén

A Margaret Island is rábukott a nyárzáró melódiákra, és a Kés hegyén című legfrissebb számukban Lábas Vikiék nem csupán a kánikulának, többezer forintos balcsis lángosoknak, kullancsszezonnak, de a szerelmi turbulenciáknak is végleg búcsút mondanak. A szinte a 70-es évekbeli kaliforniai szörfkultúra zenei hangzásával játszó dallam, illetve a testiségre, valami megfoghatatlan misztikumra támaszkodó szöveg talán kis gyógyírt nyújt szívünknek, hogy mindennek is vége.

 

Måneskin: HONEY (ARE U COMING?)

Az olasz zenekar nem sokkal a legutóbbi, listavezető Rush! című albumuk megjelenése után ismét feszes zenei vibrálással, hatalmas gitárriffekkel és dübörgő, szexi refrénekkel térnek vissza HONEY (ARE U COMING?) című számukban. Damianóék nem aprózzák el, ha ünneplésről van szó. Például az új dal tiszteletére csaptak egy nagy bulit a római Gasometróban (egy hatalmas vasszerkezet az olasz fővárosban), ahol a HONEY mellett más számaikat is előadták. A srácok egyébként hamarosan megkezdik a Rush! világkörüli turnéjukat, plusz közeleg az MTV VMA illusztris díjátadója is, így bőven nem lesz Måneskin-hiányunk a közel jövőben.

Timbaland, Nelly Furtado, Justin Timberlake: Keep Going Up

Ugyan milyen évet írunk, hogy a 2000-as évek legnagyobb zenészeinek nevét ismét együtt látjuk? Bizony, 16 évvel a 2007-es Give It To Me világslágerük után Timbaladék újra stúdióba vonultak, és hogy mennyire is lett sikeres ez a kollab, majd az idő dönti el.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? tegnap 09:08 -kor

Timberlake 2018-as, Man of the Woods című nagylemeze után a popsztár zenei munkássága nagyrészt olyan előadókkal való együttműködésekre korlátozódott, mint Calvin Harris, SZA, Anderson .Paak, Meek Mill, DJ Khaled és Ant Clemons. Nelly Furtado zenei jelenléte pedig kezdeti sikerei után inkább szolid, mintsem meghatározó. Legutóbbi albuma, a 2017-es The Ride volt, mely viszonylag gyengén teljesített a legnevesebb slágerlistákon. Timbaland megmaradt produceri szintjein, mindenesetre így is a mai könnyűzene legmeghatározóbb arcaival tolja a kollabokat, mint Burna Boy, Jack Harlow, J. Cole, Megan Thee Stallion, 6lack, Teyana Taylor, Kanye West, Missy Elliott, Chance the Rapper és még sokan mások.

Kylie Minogue: Tension

Valószínűleg maga az ausztrál énekesnő, Kylie Minogue sem látta előre még a nyár elején ledobott Padam Padam című slágerének sikerét, mely a Billboard Dance/Electronic listáján csont nélkül becsúszott a TOP10-be - ráadásul négy évtizedet felölelő zenei karrierjének első élbolyban landoló dance-himnuszaként. A most megjelent Tension az azonos című album egy újabb előfutára, és gyakorlatilag mindazt hozza, amihez Minogue mindig is értett: vibe-os szintialap, harmonikusan megszerkesztett effektek, életigenlő sorok, örök jókedv, diszkógömb. Slay!

Luísa Sonza, Demi Lovato: Penhasco2

Demi Lovatót semmi esetre sem lehetne megvádolni, hogy csak mélán ül a Camp Rockig visszanyúló babérjain. Az amerikai pop-rock énekesnő szinte egész nyáron jobbnál jobb dalokat futtatott ki stúdiójából – tette mindezt a szeptember 15-én megjelenő Revamped című albumjához, melynek keretein belül karrierjének legnagyobb slágerei kapnak egy igazi Demi-féle hangszerelést.

A mostani együttműködésében ismét latina gyökereivel kapcsolódik, és a hazánkban kevésbé ismert Luísa Sonza, brazil énekesnő Penhasco2 számán énekel a szerelemről portugálul. Bár ez a hangzás mostani imidzsétől kicsit karakteridegen, ha jobban belegondolunk, teljesen mindegy mit is adnak Miss Lovato szájába, hiszen az mindenképpen csodaszépen fog szólni.

Lauren Mayberry: Are You Awake?

Bár eddig csak a levegőben lógó ígéret volt, hogy a CHVRCHES brit elektronikus-indie trió Lauren Mayberryje berúgja szólókarrierjét, úgy tűnik, hogy ez a projekt nagyon is valós. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: St. Vincent, Justice illetve Hundred Sins, Kolibri és Co Lee a hét megjelenései között Playback Péntek: St. Vincent, Justice illetve Hundred Sins, Kolibri és Co Lee a hét megjelenései között 2 nappal ezelőtt

„Az Are You Awake? egy olyan dal, amelyet egy esős napon kezdtünk írni tavaly decemberben Tobias Jesso Jr.-ral. Sokat gondolkodtam a magányról, a honvágyról, és amint Tobias elkezdte megmutatta az első akkordokat, a szöveg és a dallam csak úgy jött magától. A dalt Matthew Koma barátommal fejeztem be, aki nagyon is rezonált azzal, amit mondani akartam“ – árulta el első önálló daláról Mayberry, aki azzal folytatta, hogy nem igazán tudta, hogyan is valósíthatná meg kreatív énjét a CHVRCHES-en kívül.

„Azt hiszem, néhány dolgot, atisztán a saját szemszögemből kellett megírnom. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer balladákat fogok írni, vagy hogy belevágok egy teljes szólóalbumba egyedül, szóval az élet tényleg tele van meglepetésekkel. Alig várom, hogy az emberek többet hallhassanak a zenéből.“ Hát még mi mennyire várjuk, Lauren, mindenesetre az Are You Awake? csillagos ötös, és igencsak magas elvárásokat támaszt a debütáló albummal szemben.

Royal & the Serpent: separation anxiety

Úgy tűnik, ez a hét a balladáké. Demi Lovato 2022-es HOLY FVCK albumján is hallható Ryan Santiago aka Royal & the Serpent amerikai énekesnő egy szívszorító gitárszámban énekli meg érzelmeit, gondolatait a magányról, egyedüllétről. Santiago reszelős, szinte Stevie Nicks-szerű hangja széles multiverzumokat nyit meg a zenei palettán: nem csupán a rock veretős és atomzúzós riffjeihez idomul tökéletesen, de bármiféle hamisság nélkül képes magára ölteni a tragikus költőnő lírikusságát, ez pedig egy poppunk művésznél igencsak ígéretes.

Grazzy: Térerő

„A Térerő című, új trekkem arról az énemről szól, aki eddig voltam: bulikból-bulikba járkáltam és rengetegszer túltoltam az éjszakázást. Ezzel a számmal egy korszakot zárok le, mielőtt jönne a nagylemez“ ­­– mesélte Grazzy, akit sokak a GrossKidz trapkollektívából ismerhetnek.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között Playback Péntek: Taylor Swift, Azahriah, Manuel és Wavy a hét megjelenései között 2024.4.19 18:43

A kakucsi előadó Arrébbcímű, Lil Tibbel közös dalával robbant be az underground miliőbe, amelyre csaknem 140 ezer Spotify-hallgató kattant rá, s azóta is megállás nélkül gyártja a pattogós trapzenéket. Májusban Cold Gee-vel és állandó producertársával, Barival jelentkezett egy házibulikat megidéző EP-vel, a ’Project G’-vel, most pedig még utoljára droppol egy igazi képszakadós zenét, aminek alapját Bari turbózta fel, hogy igazán üssön, akárcsak egy jó rage rapzene.

„A Térerő szövegét olyan hangulatúra akartam csinálni, ami engem abban az időszakban jellemzett, azaz a féktelen pörgés, teljes érzelemmentesség, folyamatos bulik, alkohol és menetelés“ – árulta el a tehetség, aki nemsokára kiadja Garázsmenet című albumát és fejest ugrik más műfajokba is, ezzel lezárva Grazzy eddigi éráját.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!