2023.8.23 13:11
Olvasási idő 1:02
Maier Péter

Neves színészek állnak ki a filmipari kibocsátás csökkentésért – ez a Green Rider program

TÁRSADALOM BELLA RAMSEY

Bár bízzunk benne, hogy a névsor csak bővülni fog.

Talán nem magától értetődő, de a filmiparnak is komoly környezeti hatása van, és nem alacsony kibocsátással bírnak a forgatási munkálatok. Tudják ezt a színészek is, akik közül most sokan szeretnék felhívni a figyelmet a problémára a Green Rider program keretein belül, amelyhez most olyan sztárok is csatlakoztak, mint Bella Ramsey, Ben Whishaw, Stephen Fry és Tom Burke.

A tervet a brit Equity művészeti szakszervezet készítette elő, és olyan környezetbarát záradékokat tartalmaz, amelyeket a filmiparban foglalkoztatottak hozzáadhatnak a szerződésükhöz. Ezek a magánrepülőgépek és nagy pótkocsik mellőzésétől kezdve a saját vizes palackok és kávéscsészék forgatásra való beviteléig terjednek.

Tom Burke, a Strike sorozat színésze szerint kultúraváltásra van szükség, és ez a program igazi célja. A BBC-nek elmondta, hogy gyakran „tudatában van annak, hogy a dolgok nem mennek olyan zöld módon, ahogyan lehetne“ a forgatásokon, és az egész iparágnak újra kell értékelnie, hogy mi az igazán fontos.

A Last of Us sztárja, Bella Ramsey nyilatkozatában úgy fogalmazott, ez „gyakorlati út a pozitív változásokhoz a film- és televíziós iparban“.

Bella Ramsey egy Last of Us-bemutatón áprilisban Forrás FilmMagic/FilmMagic for HBO

A rider olyan kérések összességét jelenti, amelyeket előadók forgatásokra, fellépésekre igényelnek. A „zöld rider“ egy listát tartalmaz azokról, amiket egy színész igényelhet egy film vagy sorozat forgatása során. Ezek közé tartozik a vonat választása a repülőgép helyett, az utánfutók és öltözők megosztása, a „további étel- vagy kényelmi kérések csökkentése, amelyek miatt a futóknak el kell hagyniuk a helyszínt“, valamint a saját palackok, poharak és evőeszközök behozatala.

Kiemelt tartalom
„Ha nem tetszik, nem kell nézni“ – A The Last of Us szereplője üzent a homofóboknak „Ha nem tetszik, nem kell nézni“ – A The Last of Us szereplője üzent a homofóboknak 2023.2.28 11:55

Az Equity szerint néhány színész elmondta a szakszervezetnek, hogy korábban nem mertek ilyen felhívásokat intézni a producerekhez a környezeti hatásukkal kapcsolatban, mert féltek, hogy elveszítik az állásukat vagy bajkeverőnek bélyegzik őket.