2023.8.18 9:28
Olvasási idő 0:54
Szécsi Krisztián

Továbbtanulók, figyelem: kiderült, hogy melyik a világ legjobb magyar egyeteme 2023-ban

TÁRSADALOM ELTE FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

Kis segítség: tavaly is ez az intézmény volt a legsikeresebb magyar egyetem, viszont most jelentősen javított pozícióján.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az 501-600. helyre került az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2023-as világrangsorában, ezzel a legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon – olvashatjuk az egyetem honlapján.

Bár az intézmény még tavaly megosztott helyen, holtversenyben végzett a Semmelweis Egyetemmel, az ELTE idén javított pozícióján. Magyarországról egyébként még három másik egyetem került be a világ legjobbjai közé: a már említett Semmelweis Egyetem a 601-700-as, a Szegedi Tudományegyetem a 701-800-as, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 901-1000-es csoportba jutott.

A lista élén megint csak az amerikai és brit egyetemek krémje versengett a dobogóért. Az első három helyet sorrendben a Harvard Egyetem, Stanford Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem rántotta be, a negyedik helyen viszont már a brit Cambridge-i Egyetem végzett. Az első kontinentális európai egyetemet a tizenötödik helyen találjuk, mégpedig a Párizs-Saclay Egyetemet. A teljes listát itt találhatjátok meg.

Az ARWU rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, azonban a felmérést 2009 óta már egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a világ legmegbízhatóbb értékelései között tartja számon. A könnyen átlátható módszertan és a külső partnerektől összegyűjtött adatok alapján vizsgált 2500 intézmény közül minden évben csupán az első 1000 kerülhet fel a listára. Figyelembe veszik ilyenkor a publikációk és az idézett kutatók számát, az intézmények volt és jelenlegi hallgatói, oktatói által nyert tudományos díjakat.