2023.8.18 8:48
Olvasási idő 0:41
Szécsi Krisztián

Egyre több fiatal lesz rákos, és a kutatók is csak találgatnak, hogy miért

ÉLETMÓD EGÉSZSÉG ÉLETMÓD

Aggasztó hírek érkeztek az orvosvilágból. Biztosra nem mond senki semmit, de több elmélet is létezik, miért alakulnak ki könnyebben daganatok fiatal szervezetekben.

Egy az Original Investigation orvosi szaklapon megjelenet friss tanulmány szerint egyre több 50 év alatti fiatal küzd rákos megbetegedésekkel – az adatokat az elmúlt évtized statisztikáiból állították össze.

A kutatás egyik vezetője, Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa kollégáival a 2010 és 2019 közötti amerikai egészségügyi statisztikákat vették górcső alá, és több mint 562 ezer fiatal felnőttet azonosítottak, akinél kimutatták a rákot. 2019-re az 50 év alatti korosztályban 100 ezer személyre levetítve hárommal több új esetet detektáltak, mint 2010-ben.

Alapvetően a rákos betegségek kapcsán a legnagyobb rizikófaktort nem adja más, mint a kor: ahogy öregszünk, egyre nagyobb az esélye különböző rosszindulatú daganatok kialakulásának.

Azonban a mostani tanulmány ezen a téren egy kicsit a sötétben tapogatózik, hiszen a szakemberek sem tudják, mivel magyarázni eredményeiket. Tippjük több is van, mint hogy a jelenségben a változó étrend, életmód és alvási szokások, az elhízás, az antibiotikum-túlhasználat, valamint a légszennyezés is szerepet játszhat. Ám biztosra semmit sem tudnak mondani.

Az adatok alapján a gyomor-bélrendszeri daganatok számítanak a leggyakoribb ráktípusnak, amelynek hátterében az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendet sejtik orvosaink.