2023.8.16 12:12
Olvasási idő 0:53
Masszi-Rigó Csilla

Egy amerikai sztárfocista azt állítja, kamu az életéről készült Oscar-díjas film

FILMEK + SOROZATOK AMERIKAI FOCI SANDRA BULLOCK

A szív bajnokai című filmért kapott korábban Oscar-díjat a legjobb női főszereplő kategóriájában Sandra Bullock.

A szív bajnokai című film nagy sikert aratott 2009-ben, ez a film hozta meg ugyanis Sandra Bullock első Oscar-díját, az akkor aktívan sportoló amerikai focista, Michael Oher életéről szóló alkotás pedig millióknak mutatta be, hogyan lett egy majdnem felnőttként örökbe fogadott afroamerikai fiú az Egyesült Államok egyik legsikeresebb futballistája. Úgy tűnik, minden, amit filmben láttunk egy hatalmas hazugság volt, a jelenleg 37 éves, már visszavonult sportoló ugyanis bírósághoz fordult azt állítva, a film egyáltalán nem tükrözi reálisan azt, ami a valóságban történt. 

A Michael Oher korábbi NFL-játékos életéről szóló A szív bajnokai című filmet 2009-ben mutatták be. Forrás Thearon W. Henderson/Getty Images

Oher elmondása szerint a bemutatott Tuohy család nem fogadta őt örökbe, 18 évesen azonban gondnokság alá helyezték, így a személyes jelenléte és aláírása nélkül is hitelesíthettek mindenféle őt érintő szerződést és megállapodást. A bíróságra érkezett beadvány szerint a férfi gyámjai azóta több millió dollárra tettek szert úgy, hogy Oher semmit nem látott a film vagy a történetéről készült könyv bevételeiből, a család viszont a mai napig az ő arcával reklámozza alapítványukat. Oher már többször is felszólalt a filmmel kapcsolatban, sokan ugyanis csak a produkció, és nem saját sportkarrierje alapján azonosítják őt, ráadásul szerinte a filmben úgy állítják be, mintha tanulási nehézségei lennének, miközben kitűnő jegyei voltak a középiskolában. 

Az ügyben felszólalt gyámja, Sean Tuohy is, aki azt állítja, Oher bármikor megszüntethette volna a gyámsági szerződést, ráadásul azért nem fogadták őt örökbe, mert Tennessee államban 18 év alatt senkit nem lehet örökbe fogadni.