2023.8.9 13:41
Olvasási idő 1:23
Szöllősi Anna

Négyezer forintért juthatsz el az ArtPiknik Ceredre, ahol kortárs képzőművészet, zene és színház is vár

KULTÚRA FESZTIVÁL KÉPZŐMŰVÉSZET SZÍNHÁZ ZENE

Az ArtPiknik Cered eseményen 4 helyszínen, 8 országból érkező 30 művész munkáit mutatják be gazdag kulturális programmal kísérve. Kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadással, valamint gasztronómiai és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket.

Augusztus 12-én egynapos művészeti fesztivállal zárul a 28. alkalommal megrendezett ArtColony Cered művésztelep, aminek idei témája a TABU fogalmának egyéni és közösségi feldolgozása, amelyben hazai és külföldi kortárs művészeti ágak jeles képviselői vesznek részt. 8 országból 30 művész enged bepillantást művészeti alkotásaikon keresztül a „TABU“ sokrétű jelentésébe. A meghívottak között szobrász, grafikus, médiaművész, irodalmár, performansz művész és festő is található.

Cered, a művészfalu

A kortárs művekben a művésztelep helyszíne, Cered falu is kiemelt szerepet kap, hiszen az itt fellelhető tárgyak, személyek és az atmoszféra is alakítja az alkotásokat. „Már 28 éve azon dolgozunk, hogy Cered művészfaluvá váljon. Ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása, hogy idén új helyszínt avatunk. Az ArtComplex létrehozásával arra vállalkoztunk, hogy egy egykori TSZ irodát művészeti központtá alakítsunk át, ahol nem csak alkotói tereket hozunk létre, de a szocializmus hatását, a falun hagyott jegyeit is dokumentáljuk, ezzel pedig egy országosan egyedülálló létesítményt hívunk életre” - mondta Fürjesi Csaba művészeti vezető.

Kiemelt tartalom
Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe 2024.4.18 10:37

A kéthetes művésztelep első hetében szobrászok, a másodikon grafikusművészek vendégeskednek Cereden és birtokba veszik a nemzetközi szinten is jelentős felszereltségűnek számító grafikai műhelyt.

ArtPiknik Cered

A korábbi években már megszokott módon a művésztelep alkotó-heteinek ünnepi lezárásaként augusztus 12-én ArtPiknik Cered néven egynapos kortárs művészeti fesztivált szerveznek a faluban. A látogatóknak lehetőségük lesz a műtárgyak megtekintése mellett egyéni tárlatvezetésen is részt venni, ahol a művészek személyesen vezetik körbe az érdeklődőket és mesélnek az alkotásokról.

Koncert, színház, gasztronómia

A kiállítások mellett Petruska András, A Dal 2016 döntőse is szóló koncertet ad, a jazz rajongókat pedig a Nagy János Trió szórakoztatja Tóth Sándor szaxofonos vendégszereplésével. A kulturális programok sora este színházi élménnyel zárul, Pokorny Lia és Ötvös András főszereplésével, valamint Gönczi Dorka mediátor és Varga Zsolt kommunikációs szakemberek által megálmodott Válótársas c. előadás lesz látható a szabadtéri Rönkszínházban. Az improvizációra épülő egyedi előadásba a színészek a művésztelep idei témáját, a TABU-t is feldolgozzák párkapcsolati szempontból. Ezzel mintegy keretbe foglalják a téma köré épülő, műfajokon átívelő kortárs művészeti elgondolást.

Forrás ArtPiknik Cered

 A kertben egész nap a helyi hagyományos palóc konyhával ismerkedhetnek meg a látogatók: falusi ínyencségek, látvány sütés, slow-food és mátraaljai borok is lesznek. A gyerekeket izgalmas kézműves programokkal várják.