2022.11.21 17:29
Olvasási idő 0:35
Szöllősi Anna

Katar 2022: az iráni focicsapat szolidaritásból nem énekelte el a himnuszt

Katar 2022: az iráni focicsapat szolidaritásból nem énekelte el a himnuszt
Forrás Getty Images / Julian Finney
SPORT FOCIVÉBÉ KATAR 2022

Az iráni focicsapat példátlanul bátor döntést hozott a katari vébén.

A férfi labdarúgó-válogatott az iráni tüntetőkkel való szolidaritásuk jeleként maradt csendben az Anglia elleni meccsen nyitányán. 

 

A 22 éves Mahsa Amini története az egész világot megrázta: a fiatal lány helytelenül viselte a hidzsábot, vagyis a fejkendőjét, és túlkapás következtében halt meg. Mahsát a beszámolók szerint gumibotokkal verték, a fejét többször is az autó oldalához ütötték, majd kocsiba tuszkolták és egy átnevelési központba szállították. Hogy pontosan mi történt a táborban, még most sem teljesen tisztázott, a lány azonban kómába esett, három nappal később pedig elhunyt. Ezt követően az egész országban zavargások és tüntetések robbantak ki, amik eddig több száz halálos áldozatot követeltek.

Kiemelt tartalom
Nők tízezrei az utcán, égő hidzsábok, gyilkoló „rendőrök” – Ez történik Iránban Nők tízezrei az utcán, égő hidzsábok, gyilkoló „rendőrök” – Ez történik Iránban 2022.11.19 15:17

Nem ez az első eset, hogy az iráni csapat szimbolikus lépést tett a pályán: szeptember végén úgy döntöttek, hogy a Szenegál elleni barátságos mérkőzésen fekete kabátot viselnek tiltakozásuk jeléül, eltakarva a nemzeti színeket. 

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a játékosoknak számolniuk kell-e bármilyen következménnyel.


(Via Aljazeera)