2023.8.4 17:54
Olvasási idő 2:50
Maier Péter

Playback Péntek: T. Danny, Bruno és Doja Cat megjelenéseivel megyünk neki a hétvégének

Playback Péntek: T. Danny, Bruno és Doja Cat megjelenéseivel megyünk neki a hétvégének
Forrás Yettel/T. Danny
ZENE DOJA CAT PLAYBACK PÉNTEK T.DANNY

New Music Friday REFRESHER-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Maier Péter szemlézett egy albumot, és válogatott mellé pár friss dalt.

Albumok

Miles Kane: One Man Band

Miles Kane az a csávó, aki anno a Rascals frontembere volt, majd csinált két elég emlékezetes albumot Alex Turnerrel The Last Shadow Puppets néven. Az utóbbi időben azonban elsősorban szólóelőadóként ismert, de ha meghallgatod az új lemezét, vakon is megmondod, hogy köze volt ehhez a két zenekarhoz. Klasszikus brit rock/indie rock zene, afféle szigetnagyszínpados-teszkódiszkós vibe, vagyunk páran, akik szeretik az ilyesmit.

Számok

T. Danny: CSÓKKIRÁLY

Úgy tűnik, annak a trendnek lehetünk fül- és szemtanúi, hogy a YouTube-on pörgő rapperek rehabilitálják a múlt nagy magyar rock and roll-sztárjait. A VALMAR és Szikora Robi híres-hírhedt Úristenje után most Fenyő Miki és a Csókkirály került modern köntösbe T. Danny jóvoltából. „Már tiniként is szívesen belebújtam a Csókkirály szerepébe – bár ki ne tenné? Egy népszerű, sokak által ismert, csibész figura, akiről fiatalon sokan álmodoztak. Ekkor is szerettem a figyelem középpontjában lenni, valószínűleg ezért is kerültem a zenei pályára” – mondja a rapper, aki a a Yettel Stage zenei platform keretében jelentette meg a feldolgozást. A közös kezdeményezés célja megmutatni, hogy a régi dolgok lehetnek értékesek, a Yettel pedig arra biztatja a felhasználókat, hogy vigyék vissza régi telefonkészülékeiket, hogy az szakszerűen újrahasznosulhasson. Ami pedig a szakszerű újrahasznosítást és az ambíciózus projekteket illeti, nézzük meg, hogyan nyúlt a legendás magyar slágerhez T. Danny, illetve zenésztársai, Závodi Marci és Aranyosi Norbert:

Bruno: Ördög Nórika

Ördög Nóra generációnk legnagyobb gyerekkori crush-ja nagyjából a Kölyökklub óta, nem csoda, hogy megihlette a Bruno X Spacc formáció egyik tagját is. A dalt nagyban inspirálták a mexikói hetek, amiket az Ázsiai Expressznek köszönhetően tölthetett el Bruno. Itt egyébként együtt is dolgozhatott Ördög Nórával, aki ráadásul a klipben való szereplésre is igent mondott. A dal természetesen nem egy óda az áhított nőhöz, sokkal inkább a testi vágy megéneklése az ellenkező nem felé egy forró, latinos beatre.

The Anahit: akkoris

„Vannak olyan élethelyzetek, amikor azt érezhetjük, hogy bármi is történik velünk, minden a mi hibánk” – fogalmazott Csányi Rita, az Anahit énekese a dalról, amely zeneileg is illeszkedik a szöveg témájához zakatoló dupstepes és drum'n'bass-es elemeivel. Érdekesség, hogy a három nyelven, magyarul, angolul és spanyolul íródott akkoris a zenekartól jól megszokottan egy TikTokra felkerült dalrészletből indult ki, amely akkora figyelmet kapott a banda követőtáborától, hogy Csányi Rita, Sashegyi Soma billentyűs-producer és Kocsis Dániel dobos továbbgondolták azt. Íme a végeredmény:

SilkSilver, Co Lee, Burijenci: Rozmaring

„Csajom segge fenn a mahagónin / Aztán úgy lógok ki a szájából, mint a makaróni“ – ilyen és hasonló bárokkal örvendezteti meg a nagyérdeműt Co Lee annak a SilkSilvernek a zenéjére, aki a lemezére is több beatet rakott. Hozzájuk csatlakozik még Burijenci, aki egy Firtosváralján gyűjtött, inkább gyerekdalként ismert népdalt énekelt a számra refrénként. A trekk egyértelműen a régi idők hiphopját idézi, ami nem meglepő ismerve Co Lee-t és SilkSilvert, de továbbra is nagyon érdekes látni, hogyan vánszorog vissza a mainstreambe a lo-fi, a boombap meg a 90 BPM. 

Doja Cat: Paint The Town Red

Együtt bólogat a Kaszással új klipjében Doja Cat, aki bejelentette, vörösre festi a várost. A Paint The Town Red hasonló, kicsit pszichedelikus vonalon megy tovább, mint az Attention, de jóval pattogósabb, bólogatósabb ütemképlettel bír. Az egész úgy nasty, ahogy van, ráadásul kiverni sem egyszerű az ember fejéből, főleg ezzel a sample-lel, amelyet Dionne Warwick Walk on By-jából vágott be Earl on the Beat, a szám producere.

Halle: Angel

Halle Bailey, aki korábban testvérével, Chloe-val párban készített zenét, illetve, aki részben A kis hableány remake-nek köszönheti népszerűségét, megérkezett első szólódalával. Az Angel-ről a következőt írta az énekesnő: „Ez a dal nagyon különleges számomra és közel áll a szívemhez. Mindazzal, amin az elmúlt 3-4 évben keresztülmentem, hirtelen ebben a buborékban találtam magam, ebben a sok szem és új vélemények buborékában, könnyű volt kétségbe esni magammal kapcsolatban és azzal, hogy ki vagyok. Ez a dal jelenti a kimászást ezekből az érzésekből, egy mantra és ígéret magamnak, hogy a munka, amit itt a földön végzek, számít, és hogy én számítok. Azt akartam, hogy képes legyek elfogadni és büszke legyek magamra, és arra, aki természetesen vagyok. Remélem, hogy más színesbőrű lányok és általában mindenki úgy érzi, hogy át van ölelve, tisztelet övezi és inspiráló, hallva ennek a dalnak a szavait.“

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!