2023.7.31 15:42
Olvasási idő 0:41
Maier Péter

13 év után elpusztult Niva, a budapesti állatkert imádott tigrise

ÉLETMÓD ÁLLAT ÁLLATVÉDELEM ÁLLATVILÁG

A szibériai tigris 2006-ban született Hollandiában, 2010-ben került Budapestre.

Közkedvelt tigrisétől, Nivától búcsúzik a budapesti állatkert, aki 13 évig volt a lakója. Ezalatt öt kölyköt nevelt fel, és belopta magát a gondozók és a látogatók szívébe is. 

Niva, a budapesti állatkert nemrégiben elpusztult szibériai tigrise Forrás Budapest Zoo

A nőstény tigris 2006 május 18-án született a hollandiai Rhenen városában működő Ouwerhands Állatparkban, 2010-ben került a budapesti állatkertbe. 

Párjával, az akkor már két esztendeje Budapesten élő Norbival hamar összeszoktak: frigyükből öt kölyök született, akik aztán sikeresen fel is cseperedtek. Virgil, Manu és Thrax felnőve a németországi Gelsenkirchen állatkertjébe, Grusha és Macan pedig a Miskolci Állatkertbe kerültek.

– írják róla az Állatkert weboldalán.

„Niva életét a korral járó gyógyíthatatlan betegségek az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették, az utóbbi hetekben pedig állapota sajnos tovább rosszabbodott. Állatorvosaink mindent megtettek, hogy segítsenek neki, ám péntekre már annyira súlyossá vált a helyzet, hogy kénytelenek voltak Nivát elaltatni.“ – fogalmaznak.

Kiemelt tartalom
Veszélyben az állatkísérlet-mentes Body Shop: hogyan jutott Angliában csőd közelbe egy hippi álmából kinőtt milliárdos üzlet? Veszélyben az állatkísérlet-mentes Body Shop: hogyan jutott Angliában csőd közelbe egy hippi álmából kinőtt milliárdos üzlet? 2024.3.5 19:11

A szibériai tigrisek a veszélyeztetett fajokhoz tartoznak, az IUCN legutóbbi, 2022-es felmérése alapján a vadon élő állomány 265–486 példányra saccolható. Állatkerti állatként világszerte 500 egyedet tartanak, így az állatkerti szaporítás jelentős mértékben járulhat hozzá a fennmaradásukhoz az Budapest Zoo közleménye szerint.