2023.7.28 14:49
Olvasási idő 0:59
Kovács M. Dávid

Óriási magyar siker a vizes vb-n: országos csúccsal lett világbajnok a 20 éves Kós Hubert

SPORT JAPÁN KÓS HUBERT ÚSZÁS

A 20 éves versenyző 200 méter háton diadalmaskodott Fukuokában.

Kós Hubert országos csúccsal aranyérmet nyert 200 méter háton a fukuokai vizes világbajnokság pénteki döntőjében.

A győztes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. Forrás Koszticsák Szilárd / MTI


A 20 éves magyar versenyző 1:54.14 perces országos csúccsal ért célba, amivel nem csupán egyéni csúcsát (1:55.95) döntötte meg, hanem Bernek Péter 2017-es, 1:55.58-as rekordját is.

A pályafutása első világbajnoki címét szerző Kós a magyar küldöttség első érmét nyerte a medencés úszóversenyek során. A szám másik magyar döntőse, Kovács Benedek 1:55.85-ös egyéni csúccsal az ötödik lett.

Kós Hubert és Ryan Murphy küzdött az aranyért

Az MTI tudósítása szerint a rajtot követően már az első forduló után szinte egyértelmű volt, hogy Kós és a szám riói olimpiai bajnoka, tokiói ezüstérmese, az amerikai Ryan Murphy harcol majd egymással a győzelemért.

Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. Forrás Koszticsák Szilárd / MTI


Az amerikai úszó a második és a harmadik fordulónál is jobb delfinezésének köszönhetően egy pillanatra megelőzte Kóst, a magyar versenyzőnek azonban láthatóan nagyobb volt az úszótempója, összességében magabiztosan hajrázta le Murphyt, és szenzációs győzelmet aratott.


Közben Kovács egy kiváló hosszú hajrával jött fel a végén, és a tavalyi 8. helyezése után most az 5. lett a világbajnokságon.

Tavaly még vegyesen brillírozott, fél év alatt feküdt rá a hátúszásra

Kós Hubert tavaly a római Európa-bajnokságon még 200 méter vegyesen nyert aranyérmet, az Arizona State egyetemen azonban a hátúszásra fókuszáltak edzőjével, aminek fél év után már világbajnoki cím lett a gyümölcse.

Kiemelt tartalom
Japán történelmi gyorstalpaló és kulturális kisokos A sógunhoz, 2024 eddigi legjobb sorozatához Japán történelmi gyorstalpaló és kulturális kisokos A sógunhoz, 2024 eddigi legjobb sorozatához 2024.4.27 10:03

Kós sikerének köszönhetően nem szakad meg a sorozat, a magyarok az eddigi összes világbajnokságon szereztek legalább egy érmet, 2009 óta ráadásul minimum egy aranyat is nyertek.

Kós Hubert a 35. magyar aranyérmet szerezte meg az úszó-világbajnokságok történetében.