2023.7.25 15:12
Olvasási idő 1:15
Maier Péter

„A partidrog nem oké“ – Bécsben kampány indult arra, hogy megállítsák a szexdrogok terjedését

TÁRSADALOM DROG

„A partidrog nem oké” címmel indítottak kampányt a nők elleni erőszak ellen a bécsi szórakozóhelyeken. A cél, hogy az áldozatok és a szemtanúk is tudják, mit kell tenniük, ha bárkinek az italába kevernek valamit.

Bátor közbelépésre bíztatja a civileket a legújabb nők elleni erőszak elleni kampány Bécsben, amelynek keretében a szexdrogokra hívják fel a figyelmet. „A partidrog nem oké” című kampány július közepétől szeptemberig tart és a bécsi szórakozóhelyek közönségének szól. A cél, hogy a vendégek is vigyázzanak egymásra és merjenek szólni, ha azt látják, hogy valakinek az italába kevertek valamit.

A fotón (középen) Kathrin Gaál bécsi polgármester-helyettes és Roger Pfister, a Praterdome nevű szórakozóhely ügyvezetője látható Forrás PID/Votava

A kampány keretében a bárokban és koncerthelyszíneken poharakra való védőfedelet osztogatnak és kitűzőkön, plakátokon és szórólapokon hívják fel a figyelmet a szexdrogokra. Ezeken szerepel, hogy mit tegyünk, ha azt gyanítjuk, drogot kevertek a saját vagy az ismerősünk italába. Az érintettek szólhatnak a személyzetnek, kihívhatják a rendőrséget, de az osztrák főváros segélyvonala, a Frauennotruf munkatársai is ellátják tanácsokkal. A segélyvonalnál az utóbbi években egyébként egyre gyakoribbak a szexdrogokkal kapcsolatos hívások. Míg 2020-ban 20 alkalommal kértek ilyen eset miatt tanácsot, addig 2021-ben már 40 alkalommal, 2022-ben pedig már 70 hívást fogadtak ebben a témában. Jelenleg havi 4-5 hívás érkezik.

A kampánnyal egyértelművé tesszük, hogy Bécsben nincs helye a nők elleni erőszaknak. Nem fordítjuk el a fejünket és segítünk annak, akinek támogatásra van szüksége, hogy minden bécsi biztonságban és jól érezze magát városunkban

– mondta Kathrin Gaál városi tanácsnok a kampányindító kapcsán.

De mit is kell tenni ilyen esetben? A buliban a társaság tagjai – különösen a lányok –

mindig figyeljenek egymásra, és ha valamelyikük nem érzi jól magát, kísérjék haza. Hirtelen szédülés, rosszullét vagy felszabadultság-érzés esetén az érintett szóljon a szórakozóhely személyzetének, de kihívhatja a rendőrséget is.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered a drogokat? 2024.4.7 9:42

Ha pedig valaki azt látja, másnak a poharába kevertek valamit, azonnal öntse ki a gyanús italt, szóljon az áldozatnak és a többieknek, valamint értesítheti a szórakozóhely személyzetét és a rendőrséget is. Azzal is segíthet, ha az áldozatot biztonságban haza vagy a leközelebbi kórházba kíséri, hogy ott vér- és vizeltmintát vegyenek, mivel ezek a szerek csak rövid ideig mutathatók ki a szervezetben. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha az áldozat még nem döntötte el, hogy tesz-e feljelentést.