2023.7.20 11:51
Olvasási idő 0:39
Kovács M. Dávid

Nem akart temetést, teljes titokban búcsúztatták el Milan Kunderát

KULTÚRA FRANCIAORSZÁG IRODALOM

A 20. századi világirodalom egyik legjelentősebb alkotója visszavonultan élt, ezért szűk körben, egy ismeretlen helyen vettek búcsút tőle.

Szerdán a legnagyobb titokban hamvasztották el az előző héten, 94 éves korában elhunyt Milan Kundera cseh-francia írót – jelentette be még aznap a Gallimard könyvkiadó. A közlés szerint A lét elviselhetetlen könnyűsége világhírű szerzője visszavonultan élt, így temetést sem akart.

Milan Kundera Párizsban, 1984. augusztus 2-án. Forrás Francois LOCHON/ Gamma-Rapho / Getty Images

Milan Kunderát egy meg nem nevezett helyen hamvasztották el, a szertartás szigorúan zárt körű volt, az írót Leos Janácek morva zeneszerző szonátája kísérte utolsó útjára, a felvételen a szerző 1971-ben elhunyt apja, Ludvik Kundera zongorázott – árulta el Antoine Gallimard, a kiadó elnöke.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, Milan Kundera július 11-én, 94 éves korában, hosszú betegség után hunyt el Párizsban. Az író 1929-ben született Brnóban, majd a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével világszerte ismert szerzővé vált.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te milyen jól ismered A Gyűrűk Ura történetét? REFRESHER-KVÍZ: Te milyen jól ismered A Gyűrűk Ura történetét? 4 nappal ezelőtt

Miután 1975-ben Franciaországba emigrált, megfosztották csehszlovák (cseh) állampolgárságától, és csak 2019-ben kapta vissza. 1993-tól azonban már csak francia nyelven írt. „Az a regény, mely nem tárja fel a lét valamely addig ismeretlen részecskéjét, erkölcstelen. A regény egyetlen erkölcse a megismerés“ – vallotta.