2023.7.20 11:51
Olvasási idő 0:39
Kovács M. Dávid

Nem akart temetést, teljes titokban búcsúztatták el Milan Kunderát

KULTÚRA FRANCIAORSZÁG IRODALOM

A 20. századi világirodalom egyik legjelentősebb alkotója visszavonultan élt, ezért szűk körben, egy ismeretlen helyen vettek búcsút tőle.

Szerdán a legnagyobb titokban hamvasztották el az előző héten, 94 éves korában elhunyt Milan Kundera cseh-francia írót – jelentette be még aznap a Gallimard könyvkiadó. A közlés szerint A lét elviselhetetlen könnyűsége világhírű szerzője visszavonultan élt, így temetést sem akart.

Milan Kundera Párizsban, 1984. augusztus 2-án. Forrás Francois LOCHON/ Gamma-Rapho / Getty Images

Milan Kunderát egy meg nem nevezett helyen hamvasztották el, a szertartás szigorúan zárt körű volt, az írót Leos Janácek morva zeneszerző szonátája kísérte utolsó útjára, a felvételen a szerző 1971-ben elhunyt apja, Ludvik Kundera zongorázott – árulta el Antoine Gallimard, a kiadó elnöke.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, Milan Kundera július 11-én, 94 éves korában, hosszú betegség után hunyt el Párizsban. Az író 1929-ben született Brnóban, majd a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével világszerte ismert szerzővé vált.

Kiemelt tartalom
Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv 2 nappal ezelőtt

Miután 1975-ben Franciaországba emigrált, megfosztották csehszlovák (cseh) állampolgárságától, és csak 2019-ben kapta vissza. 1993-tól azonban már csak francia nyelven írt. „Az a regény, mely nem tárja fel a lét valamely addig ismeretlen részecskéjét, erkölcstelen. A regény egyetlen erkölcse a megismerés“ – vallotta.