2023.7.12 11:44
Olvasási idő 0:52
Szécsi Krisztián

Meghalt Milan Kundera, a kortárs világirodalom egyik legmeghatározóbb alakja

KULTÚRA IRODALOM

94 éves volt.

94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh író, A lét elviselhetetlen könnyűsége című regény szerzője – írja a cseh közszolgálati televízió bejelentése alapján a Reuters.

Milan Kundera 1929-ben született a csehszlovák Brno-Královo Poleban. Tanulmányait a prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatva folytatta. Az ifjú Kunderára elsődlegesen a reneszánsz irodalom nagyjai, Boccaccio (Dekameron) és Rabelais (Pantagruel és Gargantua) voltak hatással, de művészetében erőteljesen megjelentek olyan 20. századi gondolkodók munkái is, mint Kafka (Az átváltozás).

Forrás Francois LOCHON / Contributor

Pályafutását az ötvenes években költőként kezdte, de az igazi áttörést első regénye, az 1965-ös Tréfa hozta el, melynek köszönhetően az akkori csehszlovák rezsim azonnal el is tüntette könyvét a boltok polcairól. 1968-ban jelentős szerepet vállalt a prágai tavasznak nevezett felkelésekben, 1975-ben pedig Franciaországba emigrált feleségével. Második regénye már Párizsban jelent meg, akárcsak opus magnumja, A lét elviselhetetlen könnyűsége. 1993-tól már csak francia nyelven írt.

Kiemelt tartalom
Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv 2024.6.16 9:08

A kunderai regényekre jellemző, hogy a társadalom annyira egyhangúvá, annyira érzéketlenné teszi az embert, hogy az már megszűnik egyén lenni. Ezzel az irodalmi s egyben filozófiai megközelítésével új trendeket hozott a világirodalmi palettára. Műveinek elengedhetetlen része a humor, melyet mégis rendkívül erős létfilozófiával vegyített: „Feltárni azt, amit csak a regény tárhat fel – ez adja a regény jogosultságát, egyedül ez. Az a regény, mely nem tárja fel a lét valamely addig ismeretlen részecskéjét, erkölcstelen. A regény egyetlen erkölcse a megismerés.“