2023.7.12 11:44
Olvasási idő 0:52
Szécsi Krisztián

Meghalt Milan Kundera, a kortárs világirodalom egyik legmeghatározóbb alakja

KULTÚRA IRODALOM

94 éves volt.

94 éves korában meghalt Milan Kundera cseh író, A lét elviselhetetlen könnyűsége című regény szerzője – írja a cseh közszolgálati televízió bejelentése alapján a Reuters.

Milan Kundera 1929-ben született a csehszlovák Brno-Královo Poleban. Tanulmányait a prágai Károly Egyetemen zenetudományt, irodalmat, filmművészetet és esztétikát hallgatva folytatta. Az ifjú Kunderára elsődlegesen a reneszánsz irodalom nagyjai, Boccaccio (Dekameron) és Rabelais (Pantagruel és Gargantua) voltak hatással, de művészetében erőteljesen megjelentek olyan 20. századi gondolkodók munkái is, mint Kafka (Az átváltozás).

Forrás Francois LOCHON / Contributor

Pályafutását az ötvenes években költőként kezdte, de az igazi áttörést első regénye, az 1965-ös Tréfa hozta el, melynek köszönhetően az akkori csehszlovák rezsim azonnal el is tüntette könyvét a boltok polcairól. 1968-ban jelentős szerepet vállalt a prágai tavasznak nevezett felkelésekben, 1975-ben pedig Franciaországba emigrált feleségével. Második regénye már Párizsban jelent meg, akárcsak opus magnumja, A lét elviselhetetlen könnyűsége. 1993-tól már csak francia nyelven írt.

Kiemelt tartalom
Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra 2024.7.20 10:03

A kunderai regényekre jellemző, hogy a társadalom annyira egyhangúvá, annyira érzéketlenné teszi az embert, hogy az már megszűnik egyén lenni. Ezzel az irodalmi s egyben filozófiai megközelítésével új trendeket hozott a világirodalmi palettára. Műveinek elengedhetetlen része a humor, melyet mégis rendkívül erős létfilozófiával vegyített: „Feltárni azt, amit csak a regény tárhat fel – ez adja a regény jogosultságát, egyedül ez. Az a regény, mely nem tárja fel a lét valamely addig ismeretlen részecskéjét, erkölcstelen. A regény egyetlen erkölcse a megismerés.“