2023.7.20 10:13
Olvasási idő 1:47
Kovács M. Dávid

János vitézzel és egy magyar punkzenekar pólójával spannolta magyar közönségét a Guns N' Roses a budapesti koncertje előtt

ZENE GUNS N' ROSES KONCERT ROCK

A zenekar egy János vitézt idéző grafikával lepte meg magyar rajongóit a budapesti koncert alkalmából, míg románoknak például a különös kegyetlenségéről híres Karóbahúzó Vlad alakja jutott. Közben a Prosectura egy póló miatt végtelenül büszke magára.

Röviddel a budapesti koncertje kezdése előtt egy kétfejű sárkányt lefejezni készülő páncélos lovagot ábrázoló, mozgó litográfiát osztott meg hivatalos Instagram-oldalán a Guns N' Roses.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Guns N' Roses (@gunsnroses) által megosztott bejegyzés

A jelenet nagy valószínűséggel a János vitézt, azaz a „magyar Odüsszeiát” kívánja megidézni – Kosztolányi Dezső legalábbis így nevezte Petőfi Sándor 1844-ben írt elbeszélő költeményét –, bár a magyar verses mese sárkánykígyós jelenete nem pont lefejezéssel ér véget, Kukoricza János ugyanis belátja, hogy a túlerővel szemben cselhez kell folyamodnia („Bátorság dolgában helyén állott János, / Találos ész sem volt őnála hiányos“), ezért beugrik a rémlény torkába, megkeresi a szívét, majd beledöfi a kardját, végül pedig – mint aki jól végezte dolgát – kimászik a fenevadból, és megleli Tündérországot, ahol aztán szeretett Iluskáját is újra láthatja.

A litográfia a Guns N’ Roses magyar rajongói oldalára is felkerült, ahol Luiz Bergert nevezték meg a kép illusztrátoraként. „A sárkány a 18. század előtt a magyar kultúra és folklór elfogadott része volt, végül természeti jelenségekkel, például viharokkal társították. A mennydörgést a felhők felett harcoló sárkányok üvöltésének tekintették, farkukkal a felhőkbe ütközve, árvizeket és esőzéseket okozva. A lovag és a sárkány (kard és fogak) utalnak a Robert Willams féle Appetite For Destruction illusztáción látható szörnyre és robotra“ – idézi az alkotó hivatalos magyarázatát az oldal.

Kiemelt tartalom
Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben Cassyette fékezhetetlen hurrikánként csap le a Dürerben 2024.4.4 12:30

Luiz Berger egyébként korábban maga is járt Magyarországon, a mostani munkájában pedig egy budapesti látványosság hatása is egyértelműen visszaköszön. „Mindig végzek kutatómunkát, és ha már jártam az adott városban előtte, akkor az ott megtapasztalt hangulatot vegyítem a zenekar képi világával. Budapesten már jártam, és imádtam. Megfogott a történelme, és a rengeteg víz, az épületek, a szobrok, a folyó és a gyógyfürdők. Sárkányölő Szent György szobra ugrott be a Halászbástyánál, az Appetite For Destruction lemezborítóján megjelenő robotként és hozzá a városra jellemző víz“ – nyilatkozta az alkotó a Lángolónak.

A Prosectura libabőrös lett Frank Ferrer látogatásától

Ugyancsak a budapesti Guns N’ Roses-koncert előtt történt az is, hogy a zenekar dobosa, Frank Ferrer betért az Üllői úti Giháda vintage és second hand boltba, ahol egy Prosectura-pólón is megakadt a szeme, amivel nyomban le is fényképezték. Az eladó duplán örülhetett, hiszen az üzlet egyik társtulajdonosa a legendás magyar punkzenekar énekese, Imre Norbert. „Libabőr meg minden” – az üzlet vezetősége csak ennyit írt a váratlan látogatásról az egyik kommentben.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Igar Csaba (@gihadalift) által megosztott bejegyzés

A Lángoló egyébként úgy tudja: ún. iparági pletykák szerint a Guns N’ Roses legendás gitárosa, Slash a Hollywood Vampires keddi buliján is fellépett volna, ha épp nem maradt volna el a zenekar koncertje – a legfrissebb hírek szerint nagy valószínűséggel Johnny Depp nagyon súlyos bekúrása miatt.

Kiemelt tartalom
Johnny Depp már a szállodában túlbulizta magát, ezért maradhatott el a Hollywood Vampires budapesti koncertje Johnny Depp már a szállodában túlbulizta magát, ezért maradhatott el a Hollywood Vampires budapesti koncertje 2023.7.20 8:50

A Guns N' Roses-rajongók számára egyébként nem újdonság, hogy a zenekar az éppen futó turnéja állomásain egyedi, az adott országra szabott grafikákkal kedveskedik a rajongóinak. A közelmúltban például ezek a munkák kerültek ki a párizsi, római és bukaresti koncertek elé az együttes Instagram-oldalára:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Guns N' Roses (@gunsnroses) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Guns N' Roses (@gunsnroses) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Guns N' Roses (@gunsnroses) által megosztott bejegyzés